У Києві демонтували пам’ятники радянському генералу Ватутіну і льотчику Чкалову

Дата: 09 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У Києві демонтували пам’ятники радянському генералу Миколі Ватутіну та льотчику Валерію Чкалову.

Напередодні їхнє знесення погодило Міністерство культури та інформаційної політики.

Демонтаж пам’ятників Чкалову (ліворуч) і Ватутіну. Фото з соцмереж

Пам’ятники Чкалову, що на вул. Олеся Гончара, і Ватутіну, що на вході в Маріїнський парк зі сторони вул. Грушевського, виключили з держреєстру нерухомих пам’яток України 7 лютого 2023 року.

Перший з них демонтували ввечері 8 лютого, другий — наступного дня. Після демонтажу їх, згідно з рішенням Київської міської ради, мають перенести до Музею авіації України імені Антонова.

“Пам’ятникам цим радянським постатям не місце на вулицях української столиці. У керівництва міста давно була політична воля на ці рішення, але через багато юридичних колізій ми не могли їх ухвалити. Зокрема, ми чекали на рішення Мінкульту щодо зняття з цих об’єктів пам’яткоохоронного статусу. Це фактично розв’язало нам руки. Оскільки тепер ми в законний спосіб можемо перенести ці пам’ятники без розробки науково-проєктної документації із переміщення та встановлення об’єктів”, – зазначив заступник голови КМДА Володимир Прокопів.

Тепер у Київраді очікують від Мінкульту погодження на демонтаж пам’ятників іншим радянським та російським діячам.

Водночас у публікації Мінкульту йдеться про те, що питання перенесення пам’ятників Чкалову і Ватутіну КМДА “могла вирішити й без втручання міністерства в інший визначений законом спосіб, тепер КМДА точно має виключити ці пам’ятники з Переліку щойно виявлених об’єктів, демонтувати й перенести монументи”.

Валерій Чкалов — радянський льотчик-випробувач, комбриг, Герой Радянського Союзу.

Микола Ватутін — радянський воєначальник, генерал армії, Герой Радянського Союзу. Брав активну участь у війні проти армії УНР, повстанців Холодного Яру. Найбільше “прославився” під час Другої світової війни. Його керівництво військами призводило до величезних втрат серед особового складу.

Нагадаємо, що в грудні 2022 року в Києві депутати міськради ухвалили перейменування 32 вулиць, провулків та бульварів, назви яких пов’язані з Росією та Радянським Союзом. 

Чому важливо дерусифікувати топоніми в Україні, а також з якими проблемами стикалися активісти, які вимагали від влади пришвидшити цей процес, читайте в матеріалі

Проти активістів, які знесли пам’ятник Пушкіну, порушили справу за “неповагу до суспільства”. Вони вважають неповагою те, що він досі стояв | ZMINA  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter