У Києві біля суду відбулася акція на підтримку архітектора Миколи Левчука, який виступає проти знесення будівлі “Квіти України”

Дата: 16 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У Києві біля Шевченківського райсуду відбулася акція на підтримку архітектора Миколи Левчука, який виступає проти знесення будівлі “Квіти України”.

Про це повідомляють “Ґрати”.

Фото: Стас Юрченко / Ґрати

“Квіти України” — модерністська будівля 1985 року, розташована у Києві на вулиці Січових Стрільців. 2021 року нинішній власник будівлі, компанія Rockwill Group, вирішила перебудувати споруду під офісний центр із підземним паркінгом.

Фото: Стас Юрченко / Ґрати

12 липня забудовник почав зносити частину будівлі. Це обурило місцевих жителів, які знесли будівельний паркан. Відтоді в Києві тривають протести за збереження “Квітів”.

Фото: Стас Юрченко / Ґрати

Архітектор будівлі Левчук подав позов із вимогою зупинити реконструкцію. На його думку, демонтаж будівлі без узгодження з ним порушує його авторські права. Митець є автором оригінального проєкту будівлі, а також внутрішніх елементів декору будівлі, зокрема оригінальних світильників та дизайну облицювання стін.

16 липня 2021 року Шевченківський райсуд Києва заборонив власнику демонтаж будівлі, навчально-методичного павільйону в стилі післявоєнного модернізму “Квіти України” на час судового процесу. 

25 жовтня того ж року Київський апеляційний суд також заборонив реконструкцію будівлі “Квіти України” на час судового процесу щодо можливого порушення авторських прав; отже, судді залишили без змін рішення суду першої інстанції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter