У Киргизстані райсуд задовольнив позов Мінкульту щодо припинення діяльності “Азаттык Медиа”

Дата: 27 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Суддя Ленінського районного суду Чолпон Каримбаєва задовольнила позов Мінкультури щодо припинення діяльності “Азаттыка” (киргизької служби “Радіо Свобода”) як ЗМІ. За словами адвоката медіа Тимура Султанова, рішення суду відповідає на питання про те, чи є в Киргизстані свобода слова.

Про це повідомляє “Радио Азаттык”. 

Фото: Today.kg

Відомо, що сайти “Азаттыка” заблоковані з 26 жовтня 2022 року. Причиною цього став сюжет під назвою “Важкі бої на кордоні Киргизстану та Таджикистану”, у якому за словами Мінкульту, містяться “елементи мови ворожнечі, непідтверджена інформація про нібито напад киргизької сторони на Таджикистан, інформація, що нагнітає обстановку в суспільстві та викликає ненависть, дискримінацію та розкол серед громадян”.

Відомство пояснювало, що блокування діятиме доти, доки матеріал, через який прийнято рішення про блокування, не видалять. 

А 23 січня 2023 року Міністерство культури, інформації, спорту та молодіжної політики подало до суду позов про припинення діяльності “Азаттык Медиа” як ЗМІ. У позові відомство зазначає, що матеріал телепередачі “Настоящее время. Азия” про конфлікт на киргизько-таджицькому кордоні, що став приводом для блокування сайтів “Азаттыка”, не вилучений та поширюється у соціальних мережах.

Дії “Азаттык Медиа”, на думку позивачів, суперечать вимогам закону “Про засоби масової інформації”, оскільки відповідно до ст. 23 не допускається пропаганда війни, насильства та жорстокості, національної, релігійної упередженості та нетерпимості до інших народів та націй.

Тоді низка міжнародних організацій, політиків, а також сотні киргизстанських діячів виступили з вимогою забезпечити безперешкодну роботу “Азаттыка”. 

26 квітня у суді представили підсумки лінгвістичної експертизи випуску “Настоящее время. Азия” від 16 вересня 2022 року, який став приводом для блокування сайтів “Азаттыка” та подання позову Міністерством культури.

Так, експертка Жійде Семенова на суді заявила, що в матеріалі нібито є “лінгвістичні ознаки негативного характеру стосовно Киргизької Республіки”. Утім, за її словами, виявлення міжнаціональної ворожнечі або пропаганди в цьому матеріалі не входить до компетенції лінгвіста і необхідно дати юридичну оцінку.

А вже наступного дня, 27 квітня, суд задовольнив позов Мінкультури щодо припинення діяльності “Азаттыка”. Працівники медіа планують оскаржити вердикт у вищій інстанції. За законом на це вони мають 30 днів.

“Під час дебатів сторін ми навели докази, передбачені законодавством та Конституцією. На жаль, суд нас не почув. Як я сказав під час дебатів сторін, рішення суду мало показати, чи є у громадян право отримувати та поширювати достовірну інформацію чи це право просто номінально прописано в Конституції. Сьогоднішнє рішення дало відповіді на ці питання”, – наголосив адвокат Тимур Султанов.

Нагадаємо, що у березні 2022 року у Киргизстані на два місяці заарештували директора приватного телеканалу Next TV Таалайбека Дуйшенбієва за публікацію інформації про війну Росії проти України. Так, 3 березня на фейсбук-сторінці та в телеграм-каналі Next TV була оприлюднена інформація про заяви екскерівника розвідувального управління Казахстану про те, що Киргизстан таємно погодився надати військову підтримку вторгненню Росії в Україну.

У липні справу керівника телеканалу Next TV передали до суду. У вересні суд виніс вирок: Дуйшенбієва визнали винним у скоєнні злочинів і засудили до 5 років позбавлення волі. Водночас його звільнили від покарання із застосуванням пробаційного нагляду терміном на 3 роки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter