У Киргизстані судять керівника телеканалу за публікацію про війну в Україні в соцмережах

Дата: 19 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У Киргизстані передали до суду справу керівника телеканалу Next TV Таалая Дуйшенбієва через “поширення неправдивої інформації” про підтримку, яку нібито надає російському вторгненню в Україну киргизька влада.

Чоловік перебуває під вартою з 3 березня, пише видання 24.kg.

Таалай Дуйшенбієв (праворуч) з ексдепутатом парламенту Киргизстану. Фото Равшана Джеенбекова / 24.kg

За даними слідчих, телеканал поширював у соцмережах неправдиву інформацію про нібито досягнуту домовленість щодо надання Киргизстаном військової допомоги Росії для вторгнення в Україну. Про це ЗМІ нібито дізналося від екскерівника спецслужб Казахстану.

Як начебто повідомив експосадовець, Киргизстан та Таджикистан на конфіденційному рівні висловили готовність допомогти військовому наступу Росії в Україні матеріально та живою силою.

Правоохоронці заявили, що цитоване на фейсбук-сторінці та в телеграм-каналі медіа повідомлення є “виявом ненависті до національних меншин” і воно здатне “завдати непоправної шкоди іміджу країни”.

Дуйшенбієва затримали та доправили до СІЗО 3 березня. Телеканал Next TV відімкнули від ефіру.

18 липня адвокати подали клопотання про зміну запобіжного заходу підозрюваному, але суд не задовольнив його. Дуйшенбієва триматимуть під вартою до 3 серпня 2022 року.

На переконання його адвоката Тимура Султанова, звинувачення на адресу Дуйшенбієва “абсолютно незаконні”. 

“Уперше в історії журналіста судять через публікацію в соцмережах. Це безпрецедентний випадок. Виходить, що будь-якого співробітника ЗМІ, будь-якого блогера можна на підставі критичної статті посадити”, – сказав він.

Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав негайно звільнити Дуйшенбієва, припинити розслідування щодо видання та дозволити йому працювати вільно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter