У Киргизстані заарештували директора одного з телеканалів за пост про війну в Україні

Дата: 08 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У Киргизстані заарештували на два місяці директора приватного телеканалу Next TV Таалайбека Дуйшенбієва за публікацію інформації про війну Росії проти України.

Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав негайно звільнити його, припинити розслідування щодо видання та дозволити йому працювати вільно.

Таалайбек Дуйшенбієв. Джерело: Next TV

Влада заарештувала Дуйшенбієва після того, як 3 березня на фейсбук-сторінці та в телеграм-каналі Next TV була оприлюднена інформація про заяви екскерівника розвідувального управління Казахстану про те, що Киргизстан таємно погодився надати військову підтримку вторгненню Росії в Україну.

Того вечора співробітники Держкомнацбезпеки (ДКНС) країни провели обшук в офісі радіостанції в Бішкеку, конфіскували телерадіотехніку, опечатали студію і офіси журналістів, а також затримали Дуйшенбієва.

Згодом ДКНС повідомила, що відкрила проти Дуйшенбієва кримінальне провадження за фактом “розпалювання міжнаціональної ворожнечі”. На закритому судовому засіданні 4 березня Первомайський районний суд Бішкека обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 3 травня.

Якщо журналіста визнають винним, йому загрожуватиме від п’яти до семи років позбавлення волі.

“Влада повинна негайно звільнити Таалайбека Дуйшенбієва, припинити розслідування щодо Next TV і дозволити радіостанції відновити мовлення без перешкод”, – заявила координаторка програми CPJ для Європи та Центральної Азії Гульноза Саїд.

Адвокат Дуйшенбієва Акмат Алагушев в телефонному інтерв’ю повідомив CPJ, що його підзахисний відкидає звинувачення, і вони оскаржуватимуть рішення про тримання його під вартою, а також опечатування студії та робочого приміщення, яке, за його словами, слідство здійснило незаконно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter