У КСУ вважають, що влада хоче зробити його “ручним та слухняним” 

Дата: 11 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд України вважає, що блокування ухвалення ним “незручних” рішень підтверджує те, що владі потрібен ручний та слухняний орган конституційної юрисдикції.

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті суду.  

 

Так, у заяві КСУ відреагували на виступи в ефірі одного з телеканалів народних депутаток від фракції “Слуга народу” Анастасії Радіної та Олени Шуляк. Вони розкритикували рішення КСУ щодо скасування відповідальності за недостовірне декларування.

“Зокрема… Радіна заявила таке: “Конституційний Суд фактично сказав, що декларації можна не подавати, що в них можна брехати, що їх ніхто не має права перевіряти і за це нічого не буде”, – наводять у заяві КСУ слова депутатки та зазначають, що вважають їх “маніпулятивними”. 

У заяві суд також запевняє, що в ефірі “маніпулювали з цифрами” стосовно зарплат суддям. Так, депутатка Шуляк говорила, що “кожен суддя коштує для нашої держави більш ніж 21 мільйон грн на рік”.

“За 10 місяців 2020 року на виплату зарплати одного судді Конституційного Суду України витрачено близько 2,5 мільйона гривень. Середній розмір винагороди судді Конституційного Суду України – 254 тисячі гривень на місяць”, – пишуть у заяві КСУ  

Крім того, у КСУ відповіли на звинувачення голови НАЗК в тому, що орган конституційної юрисдикції країни перебрав на себе функції парламенту:

“Це абсолютно не відповідає дійсності, оскільки КСУ у своїй діяльності керується виключно Конституцією та чинним законодавством. КСУ лише може визнати ту чи іншу норму закону неконституційною, проте не може створювати нові норми закону”.

На думку авторів заяви КСУ, наведене свідчить, що “зацікавлені особи продовжують нагнітати ситуацію та намагаються блокувати його роботу”. 

Нагадаємо, що 27 жовтня Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. До цього правоохоронці з відомства виявили ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого, який не підтримав рішення колег щодо зняття відповідальності за неправдиве декларування. 

Згодом президент Зеленський подав до Ради законопроєкт, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного Суду, а рішення суду вважати таким, що не має юридичних наслідків. Голова КС заявив, що законопроєкт Зеленського має ознаки конституційного перевороту.

2 листопада понад 100 нардепів на чолі зі спікером Ради Дмитром Разумковим зареєстрували в Раді альтернативний проєкт закону про відновлення електронного декларування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter