У Кривому Розі напали на керівника профспілки гірників місцевого підприємства

Дата: 12 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Увечері 10 січня двоє осіб з ножем та кастетом напали на голову профспілки гірників ПрАТ “Суха балка” Сергія Барабашука.

Про це повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець на своїй сторінці у фейсбуку.

‼️‼️ТЕРМІНОВО‼️‼️Сьогодні, о 21.30 біля шахти «Ювілейна» стався напад на голову первинної профспілкової організації…

Опубліковано Mykhailo Volynets Пʼятниця, 10 січня 2020 р.

 

Сьогодні о 21:30 біля шахти “Ювілейна” стався напад на голову первинної профспілкової організації Незалежної профспілки гірників України ПрАТ “Суха Балка” Сергія Барабашука. Після того як особа з кастетом завдала Сергію низку ударів в обличчя та грудну клітину, інша особа намагалася нанести удари ножем. Особу з холодною зброєю (ножем) Сергій нейтралізував за допомогою газового балончика”, – повідомив Волинець.

За його словами, поліція затримала нападників.

Волинець зауважив про неодноразові “факти тиску” на Барабашука “через його профспілкову діяльність та активну громадянську позицію”.

Він додав, що за день до нападу Барабашуку відмовили в доступі на територію шахти “Ювілейна”, де він планував зустріч із робітниками. Відповідне відео Волинець публікував напередодні.

Сергій Барабашук

На ньому працівники шахти не можуть пояснити, чому контактний пропуск активіста не спрацьовує, і відмовилися його пропускати попри те, що це є порушенням законодавства про профспілкову діяльність. Вони припустили, що пропуск протермінований, оскільки почався новий календарний рік.

“Другий день поспіль він не може потрапити на своє робоче місце на території шахти “Ювілейна”: заблокували електронну перепустку. Документ є безстроковим, тому пояснення співробітників служби охорони про закінчення строку дії перепустки не відповідає дійсності”, – зауважив Волинець.

За його словами, це не перший випадок створення перепон для взаємодії профспілковців із робітниками з боку ПрАТ “Суха балка”. Зокрема, в той час, коли профспілки вимагають від керівників підприємства вирішити питання урізання премій, порушень у нарахуванні відпускних днів, зниження зарплат тощо.

“Менеджери підприємства, з якими ми неодноразово сідали за стіл перемовин через порушення ними трудового законодавства, закону про профспілки, продовжують практику обмеження роботи профспілковців. Що, по-перше, протизаконно, по-друге, лише стимулює зростання соціальної напруги в колективі доведеного до кризового стану гірничодобувного підприємства.

Від незалежних профспілок готуємо звернення на адресу Міжнародної конфедерації профспілок про порушення головних принципів міжнародного трудового права та базових конвенцій МОП”, – додав Волинець.

Довідка. Криворізьке приватне акціонерне товариство “Суха балка” спеціалізується на видобутку залізної руди підземним способом. До його складу входить дві шахти. Тут працює близько 3 тисяч робітників.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter