У Криму “суд” залишив політв’язнів Азіза та Асана Ахтемових під вартою

Дата: 12 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд Республіки Крим” відхилив апеляційні скарги на продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для Азіза та Асана Ахтемових. Вони перебуватимуть в ув’язненні до 23 січня 2022 року.

Про це інформує видання “Кримський процес”

Захисники Сафіє Шабанова та Іслям Валіляєв

Ці апеляційні засідання відбувалися в закритому режимі.

Як прокоментувала адвокатка Азіза Ахтемова Сафіє Шабанова, захист наполягав на засіданні на тому, що їхній підзахисний нікуди ховатися не збирається, що він народився і живе в Криму та має стійкі соціальні зв’язки. Водночас захист також зазначив, що в умовах пандемії перебування Азіза Ахтемова в СІЗО загрожує його здоров’ю. Незважаючи на це, “суддя” Олена Володимирівна Данилова залишила чинним рішення про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 23 січня для Азіза Ахтемова.

Під час засідання з розгляду апеляційної скарги Асана Ахтемова адвокат Айдер Азаматов також наполягав на зміні запобіжного заходу, який був би непов’язаний із взяттям під варту. Однак суддя Алла Юріївна Овчиннікова залишила рішення першої інстанції щодо Асана Ахтемова чинним.

Як відомо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. 

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу. 

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Усім затриманим загрожує позбавлення волі від 12 до 15 років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter