У Криму “суд” відхилив апеляцію про арешт та штраф щодо голови ЦВК Курултаю кримськотатарського народу

Дата: 24 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд Криму” відхилив апеляцію на рішення “Красногвардійського районного суду” про адміністративний арешт і штраф стосовно голови ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїра Смедляєва.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Заїр Смедляєв

25 березня незаконна “суддя” першої інстанції Крістіна Пікула визнала чоловіка винним у порушенні двох статей російського кодексу про адміністративні правопорушення. Перше – за ч. 1 ст. 20.3 КпАП РФ (“пропаганда чи публічне демонстрування нацистської атрибутики або символіки”) через допис у забороненому в Криму фейсбуці від 1 березня 2014 року. У ньому було зображено синагогу в Сімферополі з нанесеною на неї нацистською свастикою.

Пізніше Смедляєв пояснив, він хотів привернути увагу правоохоронних органів до вандалів, які осквернили культурно-історичні об’єкти малих народів Криму. За цією статтею кримський татарин отримав дві доби арешту.

Другий протокол оперуповноважений “Центру протидії екстремізму” Юрій Цимбал склав за ч. 1 ст. 20.3.3 КпАП Росії (“публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних сил РФ для захисту інтересів Росії та її громадян”). Смедляєв написав про вбивства російськими військовими мирних мешканців в Україні. Через це він сплатив штраф у 40 тисяч рублів.

Адвокат Рустем Кямілєв вважає, що в обох випадках – за ст. 20.3 та 20.3.3 КпАП Росії – провина його підзахисного Заїра Смедляєва не була доведена. За словами Кямілєва, в основу матеріалів справи лягли рапорти співробітника російського незаконного “центру протидії екстремізму” та його “власні пропозиції”.

Також захист у скаргах вказував на відсутність складу адміністративного правопорушення немає, а отже Смедляєва притягують незаконно, що є політичним тиском.

Незаконні “судді” так званого “Верховного суду Криму” залишили чинним рішення першої інстанції.

Нагадаємо, 16 березня незаконне формування, що називає себе “Білогірським районним судом” засудило ветерана кримськотатарського руху, громадського діяча та правозахисника Абдурешита Джеппарова. Окупаційні силовики звинуватили його в порушенні ст. 20.3 КпАП РФ за публікацію в серпні 2019 року відеоролика з нацистською символікою.

Раніше ZMINA розповідала, як Росія переслідує мешканців Криму за антивоєнні висловлювання та протести.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter