У Криму проти вбитого силовиками громадянина Узбекистану Рахімова порушили кримінальну справу

Дата: 15 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада Криму порушила кримінальну справу щодо вбитого Набі Рахімова за статтею 318 Кримінального кодексу РФ (“застосування насильства щодо представника влади”).

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Едем Семедляєв та Сіяр Панич виступатимуть на боці захисту в справі громадянина Узбекистану, якого 11 травня 2021 року вбили силовики під час обшуку через нібито чинений їм опір.

Раніше дружина загиблого Сохіба Бурханова повідомила про розслідування обставин убивства Рахімова. Жінка намагатиметься доводити його невинуватість і заперечує версію спецслужб.

Жінка, як і раніше, перебуває в центрі тимчасового утримання іноземних громадян у Краснодарському краї. Позиція силовиків щодо невидавання тіла Рахімова як “нейтралізованого терориста” залишилася незмінною.

Наразі справа перебуває на стадії попереднього слідства. Адвокати ознайомлюються з проведеними за цей період експертизами. Найближчим часом заплановано ознайомлення дружини вбитого з матеріалами кримінальної справи. 

Нагадаємо, 11 травня силовики поблизу Сімферополя розстріляли під час затримання громадянина Узбекистану Набі Рахімова, стверджуючи, що він чинив збройний опір співробітникам правоохоронних органів. Цього ж дня ФСБ відвезла на допит його сім’ю і родину Сейдамета Гафарова, в домоволодінні якого був убитий Рахімов.

ZMINA надіслала запит про коментар до МЗС Узбекистану щодо вбивства громадянина країни, утім відомство так і не відповіло. 

12 травня адвокат Сіяр Панич надіслав до незаконного “Слідчого комітету” запит про видавання тіла родичам. 14 травня він склав клопотання про ознайомлення захисту з матеріалами цієї кримінальної справи, а 15 травня заяву про повернення тіла надіслала вдова Сохіба Бурханова. Лише 1 червня адвокат отримав письмову відмову “Слідчого комітету” з приводу видавання тіла вбитого для похорону у зв’язку з тим, що фахівці все ще проводять експертизи. Повторне клопотання про вивчення матеріалів кримінальної справи також залишилося без задоволення.

Раніше Набі (Аюб) Рахімов оскаржував у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) депортацію до Узбекистану. Чоловік стверджував, що в Узбекистані його переслідують за релігійні та політичні переконання, підозрюючи в причетності до забороненої в країні партії “Хізб ут-Тахрір”. ЄСПЛ став на бік Рахімова і зобов’язав РФ виплатити йому 17 тисяч євро компенсації.

Окупаційна влада відправила Сохібу Бурханову до тимчасового центру утримання іноземних громадян за рішенням незаконного “Радянського районного суду”. 12 травня суддя Ігор Бражник ухвалив призначити штраф у вигляді 2 000 рублів і адміністративне “видворення за межі Російської Федерації” через порушення статті 18.8 КпАП РФ (“порушення іноземним громадянином чи особою без громадянства правил в’їзду до Російської Федерації чи режиму перебування в Російській Федерації”).

28 травня “Верховний суд Криму” не задовольнив апеляції адвокатів Марини Дубровіної та Едема Семедляєва та залишив рішення першої інстанції чинним.

ЄСПЛ розглянув термінову скаргу в справі Бурханової і вказав Росії утриматися від видворення жінки до Узбекистану, застосувавши правило 39 регламенту суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter