Адвокати близко двох тижнів не можуть забрати тіло вбитого в Криму Набі Рахімова

Дата: 23 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Головне управління Слідчого комітету Росії в окупованому Криму понад тиждень не відповідає на клопотання адвоката Сіяра Панича стосовно видачі тіла убитого силовиками під час обшуку Набі (Аюба) Рахімова та участі його дружини Сохіби Бурханової разом із захисником у кримінальній справі.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Захисник Сіяр Панич звернувся зі скаргою до Київського районного суду, тимчасово підконтрольного Росії. У скарзі він просить забезпечити у всіх слідчих і процесуальних діях участь свідка і дружини убитого – Сохіби Бурханової, яка зараз перебуває в центрі тимчасового утримання в Краснодарському краї Росії, а також визнати дії керівника Слідчого комітету незаконними.

Сіяр Панич вказує, що згідно зі статтею 121 КПК РФ (“Терміни розгляду клопотання”) клопотання має бути розглянуте відразу після його заяви, або не пізніше чим через 3 дні. Інший адвокат Едем Семедляєв пояснив, що для мусульман украй важливо в найкоротші терміни поховати померлого, а його тіло не віддають вже понад 10 днів.

Слідчий повідомив, що зараз проводиться ряд експертиз над покійним, але з практики адвокат знає, що зазвичай потрібно не більше двох днів, щоб зробити розтин тіла, узяти зразки, провести фотографування. Він вважає, що слідство намагається приховати сліди злочину і те, яким чином і чим був убитий Набі Рахімов.

Публічних коментарів російських слідчих з приводу звернення адвоката немає.

Нагадаємо, 11 травня силовики поблизу Сімферополя розстріляли під час затримання громадянина Узбекистану Набі Рахімова, стверджуючи, що він чинив збройний опір співробітникам правоохоронних органів. Цього ж дня ФСБ відвезла на допит його сім’ю і родину Сейдамета Гафарова, в домоволодінні якого був убитий Рахімов.

Раніше Набі (Аюб) Рахімов уже оскаржував в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) депортацію до Узбекистану. Чоловік стверджував, що в Узбекистані його переслідують за релігійні та політичні переконання, підозрюючи в причетності до забороненої в країні партії “Хізб ут-Тахрір”. ЄСПЛ став на бік Рахімова і зобов’язав РФ виплатити йому 17 тисяч євро компенсації.

Фотографія обкладинки: “Кримська солідарність”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter