У Криму ФСБ обшукала два будинки. Адвокат каже про вбивство уродженця Узбекистану Набі Рахімова

Дата: 11 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Російські силовики 11 травня обшукали будинок одного з місцевих жителів у селі Завітне Совєтського району Набі (Аюба) Рахімова. 

Про це виданню ZMINA повідомило громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Самого господаря вдома не було. У помешканні перебували лише його дружина і діти 11 та 15 років. 

За даними активістів, до будинку приїхало дві “газелі” із силовиками, приблизно 15 осіб. 

Слідчі дії проводили до восьми силовиків, які приїхали разом зі своїми понятими. Вони обшукали будинок, сарай, туалет і вилучили два мобільних телефони й комп’ютер. 

Іван Черник

Спочатку до будинку Рахімова приїхав “начальник паспортного столу” Іван Черник. З дозволу “слідчого” той пройшов на територію двору. До цього, як стверджують активісти, на місце обшуку не пропускали нікого. 

За словами сина Так’їюдіна Рахімова, після слідчих дій Іван Черник відвіз його матір Сахібу Бурханову до незаконного “відділення з питань міграції УМВС Росії” в Совєтському районі. 

 

За його словами, стосовно його матері склали протокол, який планують розглянути в судовому порядку.

“Але в Совєтському районному суді кажуть слухачам, що Бурханову до них не привозили й матеріали справи щодо неї не надходили. Люди, які прийшли до суду, стривожені: ніхто не знає, де зараз перебуває їхня односелиця і сусідка”, – кажуть активісти “Кримської солідарності”.

Крім того, активісти повідомляють про обшук будинку в селі Дубки Сімферопольського району, де, ймовірно, на заробітках працював Набі Рахімов. Там діяли незаконні “Слідчий комітет РФ” та “Центр з протидії екстремізму”. Їхні представники не допустили на місце обшуку адвоката Сіяра Панича. 

Як повідомив виданню “Ґрати” адвокат уродженця Узбекистану Набі Рахімова Іслям Валіляєв, під час обшуків убили його клієнта, який нібито чинив опір.

Сусіди розповіли активістам, що чули вранці в будинку в с. Дубки стрілянину і вибух. “Кримська солідарність” поділилася з виданням ZMINA аудіозаписом, на якому чути, як співробітники ОМОНу забороняли активісту Раулю Дітану стрімити на відстані в 100 метрів до будинку, де відбувалися слідчі дії російських силовиків. 

У “Кримській солідарності” повідомили, що до домоволодіння приїхала машина ритуальної служби й з будинку вивезли труп.

Після обшуку активісти виявили всередині будинку сліди крові на підлозі й сліди вибуху на стінах. Адвокату силовики повідомили, що Рахімов “опирався затриманню за допомогою гранати й зброї” і був застрелений. Російські силовики порушили кримінальну справу “про зазіхання на життя співробітника правоохоронних органів”.

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров звертає увагу, що це перший випадок за роки окупації, коли російські силовики під час обшуку в Криму вбивають людину. 

“Рахімов нібито чинив опір під час затримання і був застрелений. Тобто співробітники ФСБ стверджують, що він чинив опір. Демонструють якісь залишки гранати і зброї, які нібито належали вбитому ними Набі Рахімову. Але ми чудово знаємо про те, наскільки широко ФСБ використовує такі методи, коли вбиває людей. Підкидає зброю і виставляє цю зброю як таку, що нібито належала вбитому “терористу” й “екстремісту”, – вважає Чубаров.

Прокуратура Автономної Республіки Крим назвала обшуки 11 травня незаконними й повідомила про порушення кримінального провадження  за ч. 2 ст. 162 (“порушення недоторканності житла”) та ч. 2 ст. 146 (“незаконне позбавлення волі”). Санкція інкримінованих статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до п’яти років. 

Окупаційні силовики не коментували публічно обшуків та вбивства. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter