ЄСПЛ заборонив депортувати дружину вбитого в Криму громадянина Узбекистану Сохібу Бурханову

Дата: 28 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) виніс припис щодо громадянки Узбекистану Сохіби Бурханової, дружини вбитого під час обшуку в Криму громадянина Узбекистану Набі Рахімова. Таке рішення суд ухвалив згідно з правилом 39 регламенту суду. 

Про це повідомляє “Крим.Реалії“.

Згідно з рішенням ЄСПЛ, суд не може ухвалити рішення про виселення Бурханової до Узбекистану.

“Ми стверджуємо, що при її примусовому поверненні до Узбекистану вона зазнає там тортур. І, звернувшись до Європейського суду, ми змогли переконати суд у тому, що потрібно застосувати правило 39. Як це діє: Європейський суд вказує, що вона не підлягає видворенню. Російська влада в абсолютній більшості випадків виконує такі приписи ЄСПЛ і не висилає людину до тієї країни, де для неї існує такий ризик. Далі ми подаємо вже повноцінну основну скаргу на рішення про видворення, якщо воно завтра не буде скасоване, і ЄСПЛ продовжує розгляд. Весь цей час, поки суд розглядатиме цю скаргу, її не можуть висилати до Узбекистану”, – пояснила адвокатка  Дарина Треніна.

Як відомо, ЄСПЛ застосовує правило 39 тільки тоді, коли існує очевидна і неминуча загроза непоправної шкоди життю та здоров’ю людини.

28 травня у Верховному суді Росії відбудеться розгляд апеляційної скарги щодо Сохіби Бурханової, яку раніше суд постановив примусово вислати з території Росії.

14 травня в Краснодарському краї Росії в центрі тимчасового утримання іноземних громадян адвокати Едем Семедляєв і Сіяр Панич відвідали Сохібу Бурханову.​

Раніше стало відомо, що Сохібу Бурханову звинувачують у порушенні правил в’їзду до Росії або режиму перебування (частина 1.1 статті 18.8 КпАП Росії).

Нагадаємо, після обшуку в селі Завітне Совєтського району в Криму 11 травня не могли знайти дружину Набі Рахімова Сохібу Бурханову разом з їхнім 15-річним сином Такюддіном. До цього активісти повідомляли, що жінку відвезли до незаконного “відділення з питань міграції УМВС Росії” в Совєтському районі тимчасово окупованого Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter