У Криму поховали вже майже дві сотні російських солдатів, а половина з них могла бути українцями

Дата: 01 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму станом на кінець жовтня поховали вже щонайменше 191 солдата російської армії, частина з яких може бути громадянами України. 

Про це розповіли в Представництві президента України в АРК. 

Жінка в окупованому Севастополі тримає в руках портрет російського президента Володимира Путіна та російського міністра оборони Сергія Шойгу, 2021 рік. Фото: Reuters

Із загальної кількості похованих 101 особа може бути громадянином України. У представництві наголошують, що реальна кількість поховань може бути більшою, бо проводять їх зазвичай без висвітлення. 

Окупаційна влада півострова заявила, що нібито завершила роздавання повісток у межах примусової мобілізації.

“Звісно ж, адже з 1 листопада вони розпочнуть в окупованому Криму вже 16-й незаконний призов, і повістки будуть з трошки іншим підписом. Незаконна мобілізація активно триває попри заяви окупантів, зокрема нам відомо про 15 осіб мобілізованих цього тижня в окупованій Алушті”, – пояснюють у представництві. 

Кримчанам нагадали, що ті з них, яких насильно мобілізували до російської армії, можуть здатися в полон, зберегти цим своє життя та не виконувати злочинних наказів. 

“Очільники окупаційних адміністрацій продовжують спроби заглушити суспільне невдоволення своїми гучними заявами про нібито добровільність вибору мешканців окупованого Криму брати участь у війні проти власної ж країни”, – розповідають про настрої в Криму українські посадовці. 

Як повідомила Кримська правозахисна група з посиланням на так званий “військовий комісаріат” на півострові та Міноборони РФ, країна-окупант 2021 року незаконно призвала 6 тисяч осіб. 2022 року так званий “військовий комісар” в Криму відмовився озвучувати плани цієї призовної кампанії.

Мешканці півострова виїжджають до інших країн, оскільки побоюються призову до армії Росії, але з кінця вересня, за даними з відкритих джерел, окупаційні адміністрації заборонили чоловікам виїжджати на територію РФ.

Якщо ви перебуваєте в Криму, то прочитайте інструкцію про те, що робити

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter