У Криму окупанти масово мобілізують кримських татар

Дата: 22 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

У місцях компактного проживання кримських татар в тимчасово окупованому Криму окупанти насильно доставляють громадян України до пунктів мобілізаційного збору для їхнього подальшого включення до складу збройних сил Росії.

Про це заявляє громадська ініціатива “Кримська ідея” на підставі проведених моніторингових заходів.

За оцінками правозахисників, кількість насильно мобілізованих із місць компактного проживання вже наближається або навіть перевищила тисячу осіб.

Представники ініціативи повідомляють, що операція розпочалася з 6-ї ранку переважно у місцях проживання кримських татар – 6-й та 7 мікрорайони Бахчисарая, село Строганівка під Сімферополем, села Добровської долини, масив Сари-Су, Саки, Азовське, Кіровське, Зуя. Рейди проходили із залученням співробітників поліції, на в’їздах до населених пунктів було розгорнуто пости співробітників ДПС із посиленням росгвардійцями.

У деякі домоволодіння проникали через обман – кричали, що потрібна допомога, а коли люди відчиняли – вручали повістку.

Також правозахисники зафіксували випадки мобілізації з місця роботи – у Зуї повістки отримали кілька вчителів, у Бахчисараї – медичних працівників.

Крім того, зафіксована велика кількість випадків, коли за врученням повістки людину примусово садили в автобус і доставляли на територію військкомату.

Читайте також: “Я в Крыму или на оккупированных территориях Донбасса, и меня призывают на войну: что делать?” 

“Кримська ідея” наголошує, що заклик мешканців окупованих територій в армію країни-окупанта є воєнним злочином і звертає увагу на той факт, що в черговий раз основною жертвою злочину стає корінний народ Криму – кримські татари.

Сфокусованість на мобілізації кримських татар може бути однією із форм геноциду корінного народу.

Кримська ідея

Про посилений призов кримських татар також виданню ZMINA підтвердили мешканці півострова, рідних яких незаконно мобілізували. 

Напередодні повідомлялося, що жителям тимчасово окупованого Криму надходять повістки до окупаційної армії через сайт державних послуг. Якщо людина кілька днів не відвідуватиме особистий кабінет на сайті держпослуг, повістка автоматично вважатиметься отриманою. 

Напередодні Крим.Реалії повідомив, що у Керчі вперше помічено спільне патрулювання представників російської армії та незаконної “поліції”. Зокрема, патрульних груп місцеві бачили на території автовокзалу в Керчі. При цьому на платформах міжміських автобусів та біля кас не помічено скупчення людей.

Постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева закликала співвітчизників утриматись від походу на публічні заходи, на п’ятничну молитву, використовувати всі законні і “незаконні” методи для того, щоб не бути мобілізованими.

Нагадаємо, вранці 21 вересня в Росії оголосили про початок часткової мобілізації. Російське керівництво переконує, що призову на військову службу підлягатимуть лише ті росіяни, які перебувають у запасі, і передусім ті, хто проходив службу в лавах збройних сил, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію

За словами міністра оборони Росії Сергія Шойгу, призвати планують 300 тисяч росіян. Утім, за даними джерел “Нової газети”, насправді йдеться про 1 млн росіян. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter