У Криму незаконні “суди” вже ухвалили 409 адміністративних постанов про “дискредитацію” окупаційної армії

Дата: 04 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

За півтора року після ухвалення Держдумою РФ відповідного законодавства незаконні “суди” в тимчасово окупованому Криму ухвалили 409 постанов про притягнення до адміністративної відповідальності за нібито “дискредитацію російської армії”.

Про це інформує правозахисна організація “Крим SOS“.

Найбільше постанов про притягнення до адміністративної відповідальності за нібито “дискредитацію” збройних сил РФ (ст. 20.3.3 КпАП РФ) ухвалили:

  • “Київський районний суд м. Сімферополя” – 62;
  • “Євпаторійський міський суд” – 37;
  • “Феодосійський міський суд” – 34;
  • “Ялтинський міський суд” – 30;
  • “Сакський районний суд” – 28.

На ці п’ять окупаційних “судів” припадають 47% усіх постанов про притягнення до адміністративної відповідальності за статтею 20.3.3 КпАП РФ (“публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання збройних сил РФ з метою захисту інтересів РФ та її громадян, підтримання міжнародного миру та безпеки…”).

Крім того, вироки в кримінальних справах про нібито повторну дискредитацію російської армії (ст. 280.3 КК РФ) ухвалили “Центральний районний суд м. Сімферополя”, “Судацький міський суд” та “Ялтинський міський суд”.

Також за півтора року “суди” в українському Криму ухвалили два вироки в кримінальних справах про нібито “фейки” щодо окупаційної армії (ст. 207.3 КК РФ). Це зробили “Алуштинський міський суд” та “Ялтинський міський суд”.

Як відомо, 4 березня 2022 року російські депутати ухвалили поправки до законодавства, що передбачають адміністративну та кримінальну відповідальність за “дискредитацію збройних сил РФ”. Окупаційні силовики користуються цією нормою, щоб незаконно переслідувати громадян України на українському півострові за поширення інформації та висловлювання позиції про повномасштабну війну, що відрізняється від офіційної позиції Кремля.

На переконання правового аналітика “Крим SOS” Євгена Ярошенка, що довше триватиме повномасштабна війна, то більше буде невдоволених нею в РФ та в окупованому Криму, і, як наслідок, збільшиться кількість справ про “дискредитацію” окупаційної армії.

У своїй щорічній доповіді “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна” Рада Європи констатувала, що за роки окупації на півострові значно погіршилося становище зі свободою слова, особливо після запровадження суворого екстремістського законодавства. У Раді Європи вказали, що його застосовують для надмірного та непропорційного переслідування критиків.

Загалом середовище на півострові лишається несприятливим для свободи вираження думок та свободи слова серед ЗМІ, підкреслили автори доповіді. У документі йдеться, що секретаріат Ради Європи продовжує отримувати повідомлення, які свідчать про втручання у свободу вираження та свободу слова. Укладачі доповіді прирівнюють такі втручання до цензури.

Раніше експерти “Крим SOS” оприлюднили дослідження судових процесів у тимчасово окупованому Криму щодо “дискредитації армії РФ” за період з березня до серпня 2022 року. 

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter