У Криму голові ЦВК Курултаю кримськотатарського народу “поліція” вручила застереження

Дата: 09 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Окупаційна поліція в тимчасово окупованому Криму вручила застереження Заїру Смедлі, активісту та голові ЦВК курултаю одного з корінних народів України – кримських татар.

Відповідне попередження активіст оприлюднив на своїй фейсбук-сторінці

Заїр Семедляєв

Незаконне “управління МВС Росії Красногвардійського району” видало активісту попередження “про неприпустимість порушення закону під час проведення масових акцій”. Утім, про яку саме акцію йдеться, у документі не вказано. 

Як відомо, Семедляєв був одним із затриманих минулими вихідними біля будівлі управління ФСБ в Сімферополі активістів, які прийшли з вимогою до окупаційної влади розкрити місце перебування раніше затриманих Нарімана Джеляла, Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова.

Як відомо, свобода мирних зібрань не передбачає отримання згоди на проведення заходів. Владу потрібно інформувати про плани мирного зібрання, щоб та забезпечила правопорядок під час акції. Це її обов’язок.
 
З початку тимчасової окупації Росія незаконно вимагає від ініціаторів мирних зібрань узгоджувати заходи. Представники “адміністрацій” на півострові зазвичай відмовляють у проведенні акцій, що можуть містити критику де-факто влади.
 
У своєму звіті про становище прав людини в Криму 2020 року Кримська правозахисна група констатувала, що на півострові відсутня свобода мирних зібрань. 
 
Нагадаємо, після проведення саміту Кримської платформи в Києві в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим розпочалася нова хвиля переслідувань кримських татар.
 
Громадське об’єднання “Кримська солідарність” нагадало телефон гарячої лінії: +7 (978) 134-17-94. За цим номером громадяни можуть отримати термінову юридичну консультацію або записатися на приймання до фахівців у Сімферополі. За цим номером діє також WhatsApp, Viber, Signal.
 

Як відомо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. 

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу. 

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Віталій Власов інкримінує Наріману Джелялу порушення ч. 1 ст. 281 КК РФ “Диверсія”. Він відкидає обвинувачення ФСБ. Усім затриманим загрожує позбавлення волі від 12 до 15 років. Відомо, що слідство не допустило спочатку до справи найнятих рідними адвокатів, призначивши натомість державних. 

“Кримська солідарність” повідомляє, що Наріману Джелялу вдалося коротко поспілкуватись із Асаном Ахтемовим у будівлі ФСБ. На питання Джеляла, чи його били, Ахтемов ствердно кивнув. 

Президент України Володимир Зеленський та лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров пов’язують нові затримання кримських татар у Криму з успішно проведеним самітом Кримської платформи 23 серпня. 

Сполучені Штати рішуче засудили затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джеляла та щонайменше 45 кримських татар російською окупаційною владою в Криму. США, КанадаЧехія та Представництво Європейського Союзу в Україні закликали російську окупаційну владу негайно звільнити їх.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter