Українці обурились через пост викладача КПІ, який хоче читати лекції російською. У виші заявляють, що його звільнили у червні

Дата: 22 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Адміністрація Київського політехнічного інституту стверджує, що не має трудових відносин із чоловіком, на ім’я Дмитро Насиров. У соцмережах до цього він поцікавився, якою мовою йому краще викладати – українською чи російською, зауваживши, що українською буде “убого”. 

Відповідну заяву опублікували на сайті КПІ.

Дмитро Насиров, судячи з інформації на сайті КПІ, працював асистентом на кафедрі математичних методів системного аналізу.

Напередодні блогер Остап Українець опублікував на фейсбуку скриншот повідомлення Насирова (ймовірно, у сторіс фейсбуку) з опитуванням щодо того, якою мовою краще викладати свій курс. В опитуванні викладач одразу дав зрозуміти, що українською буде “сухо й убого”. Дату публікації при цьому не називали, але на знімку було видно, що публічною вона була щонайменше 13 годин.

“Ви хотіли б лекції щодо розподільних систем слухати російською як живу розповідь з англомовними термінами чи сухо та убого, але солов’їною?” – питав він.

Допис викликав хвилю обурення. Так, під публікацією блогера Остапа Українця реакції залишили понад вісімсот людей, більше як дві сотні з яких різко засуджували дії викладача і називали їх порушенням закону.

“Опитування: “А давайте ви легалізуєте порушення мною закону, щоб це не тільки я був ідіот? Так/ні”, – пропонувала Насирову користувачка Марина Веліканова.

“А чого українською сухо й убого? В нього якісь проблеми на особистому рівні чи як у професіонала. По-моєму, він сам визнає, що не здатен викладати на достойному рівні і йому краще звільнитися”, – вважає користувачка Олена Базилівська.

Чимало людей позначало у коментарях сторінку КПІ та цікавились, як там дивляться на бажання викладача порушувати законодавство, відповідно до якого освітній процес можна здійснювати лише українською. Згодом у вищі виступили з офіційною відповіддю:

“Дмитро Насиров працював в КПІ ім. Ігоря Сікорського, але звільнений з 30.06.2022 року. Отже, відтоді він не має трудових відносин з університетом і діє як фізична особа. Дякуємо громадськості за пильну увагу до питання дотримання законодавства щодо мови освітнього процесу. Будь-які факти про порушення перевірятимуться й у разі їх підтвердження вживатимуться заходи”.

Нагадаємо, що в Україні вся сфера обслуговування перейшла на українську мову ще торік у січні. Це зумовлено дією статті 30 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, який ухвалили у 2019-му.

Норми мовного закону набувають чинності поступово, і деякі з них почнуть діяти аж у 2030 році. З липня за його порушення карають попередженням або штрафом.

Фотографія обкладинки: КПІ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter