У колонії помер довічник Віталій Матухно, якого суд не звільнив попри рак четвертої стадії

Дата: 07 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

На Львівщині помер засуджений до довічного позбавлення волі Віталій Матухно. Чоловіка, який увесь час ув’язнення переконував, що засудили його несправедливо, відмовились випускати на волю попри те, що він мав рак четвертої стадії. 

Про це розповіли правозахисники з Харківської правозахисної групи. 

Фото: khpg.org

Історія Матухна, засудженого за вбивство двох людей, стала відома торік влітку, коли його під час моніторингового візиту правозахисники знайшли в Івано-Франківській установі виконання покарань №12.

Спочатку адміністрація не повідомляла чоловіку про підозру на онкологію, адже чекали результатів необхідних аналізів. Коли діагноз підтвердили, його перевели до багатопрофільної лікарні №19 у Львові – єдиного в країні спеціалізованого закладу закритого типу для онкохворих. 

“У січні (2022-го. – Ред.) ґуля з’явилася, але я не звернув на це уваги. Буквально за два-три тижні втратив 15 кілограмів ваги, дефект мови з’явився… Стан мого здоров’я не покращується… Від мене залишилася третя частина”, – розповідав Віталій про свій стан ще наприкінці минулого року. 

До переведення в лікарню Матухна тримали в камері, яку правозахисники описують як “смердючу з пліснявою і грибком на стінах та антисанітарією”.

За 26 років, які Матухно провів у неволі, він постійно наголошував, що засудили його несправедливо. Правозахисники з ХПГ кажуть, що обласний суд не дослідив доказів захисту і не розібрався по суті справи, а Верховний Суд просто затвердив вирок.

Матухна мали розстріляти, однак найвищу міру покарання замінили на довічне. Систему довічного позбавлення волі в Україні критикують, адже переглянути такий вирок неможливо: відбувши 20 років покарання, можна звернутися до президента з проханням про помилування, але й у такому разі строк лише можуть замінити на 25 років позбавлення волі.

Незаконною неможливість перегляду довічних вироків назвав Конституційний Суд України, а ЄСПЛ визнав систему довічного позбавлення волі в Україні порушенням прав людини.

Фото: khpg.org

Для того щоб звільнитися за станом здоров’я, Матухно також дійшов до ЄСПЛ. Суд наприкінці минулого року, застосувавши правило 39, закликав обстежити чоловіка, лікувати та доглядати за ним. 

Попри вимогу ЄСПЛ, за словами правозахисників, за Матухном ніхто не доглядав.

“Тривожної кнопки в камері не було передбачено, і в моменти загострення хвороби Матухно наражався на нестерпні муки й страждання. Він не міг говорити, тим більше голосно крикнути, єдине, що залишалося, – це повзти до решітки й стукати в зачинені двері. Проте для того, щоб відчинити камеру засудженого довічно, потрібно не менше трьох охоронців з персоналу. В більшості випадків відчинялася кватирка і через решітку Матухну вводилась ін’єкція знеболювального”, – описують вони умови, в яких до смерті тримали важкохворого чоловіка. 

Крім знеболювальних, Віталій не отримував жодних ліків. Ба більше, якщо добову дозу вичерпували, то наркотичні знеболювальні заміняли на інші препарати, які біль не вгамовували.  

“На шиї Віталія з’явилися пухлини, які прорвало, з них витікав гній, з постійною періодичністю горлом ішла кров, іноді дуже сильно. Все це відбувалося без догляду, без порятунку, в зачиненій камері. У вихідні, святкові дні безпорадність була абсолютною.Він провів свої останні дні один у холодній і темній камері-палаті, адже світло зникало кожного дня на тривалий час”, – розповідають правозахисники. 

Фото: khpg.org

За даними ХПГ, за весь період перебування в лікарні лікар Грицаїшин О. А. оглядав хворого приблизно тричі.

Також правозахисники наголошують, що прокуратура виступала проти звільнення Матухна. За даними ХПГ, заперечувала проти звільнення прокурорка Гуменна Ірина Романівна, яка виступає від імені Держави в апеляційному суді Львова в усіх справах, де йдеться про звільнення за станом здоров’я.

“Її аргументами (проти звільнення Матухна. – Ред.) були тяжкість злочину, а ще той факт, що Віталій не працював під час відбування покарання. Тяжкість хвороби, стан пацієнта, аргументи захисту і прохання дозволити померти на волі, а також рішення ЄСПЛ Ірину Романівну не переконали”, – кажуть правозахисники. 

Рішення щодо того, щоб не відпускати Матухна за станом здоров’я, ухвалив Львівський апеляційний суд у складі судді, що головує, Галапац І. І., за участю суддів Березюк О. Г. і Романюк М. Ф.

Правозахисники сподіваються, що судді, прокурори та лікарі, причетні до історії Матухна, будуть притягнені до відповідальності. 

Загалом протягом 2022 року в закладах ДКВС України померло 432 особи, з них унаслідок захворювань – 362.

Нагадаємо, що торік за ґратами без належного лікування помер ув’язнений з четвертою стадією раку Володимир Рубченко, а за рік до цього через ймовірну недбалість прокурорів помер в’язень із клінічною стадією ВІЛ у Стрижавській виправній колонії.

У 2017-му суд в Україні вперше звільнив довічно засудженого за станом здоров’я. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter