У колонії на Вінниччині помер в’язень з ВІЛ, якого прокуратура не дозволила звільнити за станом здоров’я (оновлено)

Дата: 15 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Правоохоронців закликають розпочати кримінальне провадження проти прокурорів на Вінниччині, через ймовірну недбалість яких у Стрижавській виправній колонії помер в’язень з клінічною стадією ВІЛ.

Про ситуацію повідомив правозахисник Вадим Човган.

Стрижавська виправна колонія. Фото: ГУ ДСНС у Вінницькій області

Наприкінці минулого року до Стрижавської багатопрофільної лікарні №81 доставили чоловіка з четвертою стадією ВІЛ, який відбував покарання у колонії. Адміністрація установи та лікарі просили суд звільнити засудженого, адже перспектив одужання в нього не було.

У січні 2021-го Вінницький районний суд погодився з їхніми аргументами та постановив звільнити в’язня, однак прокуратура подала апеляцію. Лікарі наголошували, що вже півроку у чоловіка тримається підвищена температура тіла.

“На даний час стан здоров’я засудженого дуже важкий, його здоров’я постійно погіршується, без підтримуючого лікування тривалість його життя обмежена”,йдеться у матеріалах справи. 

Але поки апеляційний суд розглядав скаргу, в’язень помер.

Умови, в яких живуть в’язні у Стрижавській виправній колонії, 2020 рік. Фото: Уповноважена Верховної Ради з прав людини

Однак це не єдиний випадок у колонії. Так, у грудні 2020-го року прокуратура подала апеляцію на рішення суду щодо іншого засудженого, який мав гепатит, що після 20 років перейшов в цироз печінки. За словами Човгана, оскаржували звільнення в’язня за сумнівних причин, а саме через велику кількість стягнень. 

“Але нюанс у тому, що, відповідно до закону, стягнення вважаються погашеними після шести місяців з моменту їх накладення. Крім одного, всі наведені прокуратурою стягнення були погашеними”, – наголошує у коментарі виданню ZMINA Човган. 

Після смерті чоловіка прокуратура розпочала провадження щодо лікарів у колонії, аби з’ясувати, чи своєчасно та повно вони надавали медичну допомогу.

Родичі померлих в’язнів ще не повідомляли про плани подати заяву проти України до ЄСПЛ, однак, як нагадує Човган, у практиці цього суду вже є не одне рішення щодо схожих ситуацій, яке виносили на користь заявників. 

“В цих справах суд вказує, що під час розгляду питання про звільнення слід враховувати не тяжкість злочину, а стан здоров’я, рівень лікування в установі і сумісність стану здоров’я з відбуванням покарання. Лікарі прямо вказували, що його (померлого – Ред.) стан здоров’я не був сумісний з відбуванням покарання”, – підсумовує він. 

Нагадаємо, що минулого року ЄСПЛ присудив компенсацію в розмірі 7,5 тис. євро Олександру Поворозному за те, що йому не надали належного лікування у в’язниці. Чоловіка відправили за ґрати попри туберкульоз лімфатичних вузлів, СНІД четвертої клінічної стадії та гепатит С. Лікарі у колонії одразу поставили йому низку діагнозів, деякі з яких унеможливлюють перебування у неволі. Однак адміністрація установи цей факт проігнорувала. 

Через несумісність стану здоров’я з відбуванням покарання у 2017 році в Україні також вперше випустили на волю довічно засудженого.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter