Перше звільнення довічно засудженого за станом здоров’я розпочне певну тенденцію – екс-голова ДПтС

Дата: 13 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Перше рішення Апеляційного суду про звільнення за станом здоров’я довічно засудженого за 13 злочинів Олександра Каверзіна створює прецедент для інших подібних справ в Україні.

Про це в інтерв’ю Громадському радіо розповів екс-голова Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький.

Сергій Старенький

“У нас хоч і не прецедентна система права, але суди враховують практику інших судів. Якщо потерпілі не були повідомлені про те, що розглядається таке питання щодо можливості звільнення Каверзіна від відбування покарання, як і будь-якого засудженого, щодо якого розглядається питання про дострокове звільнення, і хотіли брати участь, а їх не допустили до участі в цій справі – це на сто відсотків підстава для відміни цього рішення”, — розповів він.

Сергій Старенький зауважив, що доцільність та адекватність таких рішень визначає Департамент з питань помилування при президентові України. Він розглядає характеристики з місця відбування покарання, оцінює залишок строку, життєві обставини та суспільний резонанс.

“Останнє слово за Президентом, але з практики, майже всі пропозиції цієї комісії президент погоджує”, – зазначає експерт.

Сергій Старенький також наголосив, що суд повинен розглядати не питання винності засудженого, а законність звільнення.

Він також зазначив, що побутові умови для довічників потрібно переглядати. “Зараз, наскільки я розумію, є потреба в більш жорсткому ставленні до злочинців, тому що ми розуміємо, що зараз є вал злочинів, за які не несуть відповідальності ті, хто їх скоює. Але не сплутайте, це не означає, що цих в’язнів треба катувати до довічного позбавлення волі, навпаки, внутрішньо-побутові умови дійсно повинні бути динамічними. Він відбув свої 10 років в камері, нормальна поведінка – дайте йому можливість відбувати покарання в загальній масі. Він буде працювати, чи вийде у волейбол пограє чи в баскетбол, і так далі”, – каже Старенький.

Нагадаємо, 9 листопада стало відомо, що вперше в Україні Апеляційний суд звільнив довічного засудженого за станом здоров’я, керуючись практикою Європейського суду з прав людини. Олександр Каверзін має першу групу інвалідності по зору через катування, завданих працівниками міліції.

Апеляційний суд Вінницької області керувався рішенням Європейського Суду з прав людини у справі “Каверзін проти України”, а також рішенням  ЄСПЛ у справі “Лорс проти Нідерландів”. У рішенні  ЄСПЛ у другій справі йдеться про те, що “повна сенсорна ізоляція, поєднана з тотальною соціальною ізоляцією, може знищити особистість та становить форму негуманного поводження, яка не може бути виправдана потребами забезпечення безпеки за будь-яких причин”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter