За ґратами без належного лікування помер ув’язнений із четвертою стадією раку – правозахисники

Дата: 08 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

За ґратами помер Володимир Рубченко, в’язень із четвертою стадією раку. Його кілька місяців не лікували, а перший суд відмовився звільнити за станом здоров’я. Рубченко не дожив до звільнення один день. 

Про це повідомила адвокатка Тетяна Панасенко та Харківська правозахисна група (ХПГ).

Володимир Рубченко. Фото: Андрій Діденко

“Володимира Рубченка виявили в результаті моніторингового візиту ХПГ до Коростенської ВК (71). Завдяки резонансу та активним діям ХПГ, хворого Рубченка перевели в тюремну лікарню. Тоді було подання до суду, щоб звільнити його від подальшого відбування покарання у зв’язку з важкою хворобою. Суд ухвалив звільнити, але було 7 днів на апеляцію. Хворий Рубченко не дожив до волі ОДИН день”, – йдеться у повідомленні.

Володимира Рубченка засудили до 4 років умовно. Але чоловік не виконав умови, не з’являвся в  службу пробації, і його справа опинилася в суді щодо зміни міри покарання з умовного терміну на позбавлення волі. 

Коли Рубченко постав перед судом, на його обличчі був флюс нібито від проблем із зубами, і на це ніхто не звернув увагу, в тому числі й суд. 

Але потім цей “флюс” перетворився на пухлину на обличчі чоловіка. Рубченка оглянув онколог і встановив діагноз: рак, четверта стадія. Ці події відбувалися в лютому-березні 2022 року, коли почалася активна фаза війни з Росією. Після огляду онколога Рубченка протримали у слідчому ізоляторі до 6 червня — тобто 5 місяців. В умовах СІЗО чоловікові не надави належної медичної допомоги.

6 червня Рубченка перевели в Коростенську виправну колонію №71  (у цій установі немає багатопрофільної лікарні, а в медичній частині немає палати для онкохворих). Там ув’язненого виявили представники Харківської правозахисної групи під час моніторингового візиту 20 червня. Правозахисники попросили у лікарів медичну документацію Рубченка, але лікарі сказали, що медичної карти чоловіка немає, тому що вона перебуває на комісії, яка вирішує питання звільнення Рубченка за станом здоров’я.

Як з’ясували пізніше, ніякої комісії не було, і саме через це Коростенський міськрайонний суд 5 липня відмовив у клопотанні щодо звільнення засудженого за станом здоров’я. 

Згодом Володимира Рубченка у супроводі лікаря перевезли до Стрижавської багатопрофільної лікарні.

17 серпня 2022 року ЄСПЛ вказав уряду терміново надати Володимиру Рубченку стаціонарне лікування відповідно до виявленого у нього онкологічного захворювання, при цьому повідомити суд, чи можна лікувати таку хворобу в Стрижавській багатопрофільній лікарні №81, куди на той час перевели хворого засудженого.

29 серпня Вінницький районний суд ухвалив рішення звільнити Рубченка за станом здоров’я.  До цього звільнення хворий в очікуванні закінчення терміну на подання апеляції, не дожив один день. В тому числі через те, що розгляд справи щодо його звільнення провели більше ніж на два тижні пізніше, ніж це передбачено законом.

Нагадаємо, у 2021 році через ймовірну недбалість прокурорів у Стрижавській виправній колонії помер в’язень з клінічною стадією ВІЛ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter