У Канаді виявили рештки більш ніж двох сотень вихованців інтернату для дітей з корінних народів

Дата: 01 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У канадському місті Камлупс, що в Британській Колумбії, на території колишньої школи-інтернату для індіанців виявили рештки 215 вихованців закладу. У минулому дітей представників корінних народів Канади забирали в такі інтернати, щоб інтегрувати в суспільство.

Про це повідомляє BBC.

Фото: BBC

З 1863 до 1998 року в Канаді через школи-інтернати для представників корінних народів пройшли понад 150 тисяч дітей. Вихованців закладів, які підпорядковувались уряду та релігійній владі, вилучали із сімей, забороняли розмовляти рідною мовою і практикувати притаманні їм звичаї. Дітей змушували працювати, однак тримали їх у поганих умовах без належного харчування та медичної допомоги. 

Школа-інтернат у Камлупсі, де знайшли рештки 215 дітей, функціонувала у 1890–1978 роках та вважалася найбільшою у всій системі, адже одночасно там могли перебувати пів тисячі вихованців. Спочатку заклад працював під управлінням католицької церкви, а коли перейшов у власність уряду, то там облаштували гуртожиток.

“Іноді люди не поверталися (до інтернату. – Ред.), а тому ми були щасливі за них, ми думали, що вони втекли, не знаючи, що з ними трапилося насправді”,розповів журналістам один з колишніх вихованців закладу на ім’я Гарві Маклауд

Дитячі рештки виявили під час дослідження території за допомогою георадара. Адміністрація, як відомо зараз, не залишила жодних записів про смерть дітей, а тому зараз фахівці намагаються з’ясувати більше інформації. 

Фото: Reuters

“Новина про те, що в колишній школі-інтернаті Камлупса знайшли рештки, розбиває мені серце”, – відреагував у своєму твіттері на новину прем’єр-міністр країни Джастін Трюдо

Ще у 2015 році Канада визнала політику примусової асиміляції корінних народів “культурним геноцидом”, а у 2017-му очільник уряду офіційно перепросив за неї. За підрахунками влади, у системі шкіл-інтернатів за всі роки загинули щонайменше 3 тисячі дітей. 

Нагадаємо, що на початку року Ірландія вибачилася перед жінками та дітьми, тисячі з яких загинули в період з 1920-х до 1990-х років у притулках для матерів-одиначок і їхніх дітей при католицьких церквах. Багато жінок, які потрапляли до таких закладів, були неповнолітніми або жертвами сексуального насильства, а рівень смертності серед дітей, що народжувалися в притулках, перевищував офіційний показник практично вп’ятеро.

Фотографія обкладинки: USA Today 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter