Ірландія вибачилася перед жінками та дітьми, тисячі з яких загинули в католицьких притулках для незаміжніх матерів

Дата: 15 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Прем’єр-міністр Ірландії Міхал Мартін вибачився перед жінками та дітьми, тисячі з яких загинули в період з 1920-х до 1990-х років у притулках для матерів-одиначок і їхніх дітей при католицьких церквах.

Про це повідомляє BBC.

Кетрін Корліс. Фото: PA Images / Getty Images
У 2014 році британська історикиня Кетрін Корліс виявила на території колишнього Будинку Святої Марії для матерів-одиначок та дітей в місті Туам на Заході Ірландії масове поховання майже 800 немовлят. Після смерті тіла дітей залишили в камерах колишнього резервуара для стічних вод. Знахідка науковиці шокувала суспільство, а тому влада країни створила спеціальну комісію, яка мала виявити масштаби злочину та винних у ньому. 

На початку ХХ століття в Ірландії якщо сім’ї дізнавалися про небажану вагітність, то зазвичай відмовлялися від своїх родичок. Через це жінкам не залишалося нічого іншого, окрім як іти до притулків.

Члени комісії, які протягом шести років проводили розслідування, вивчили матеріали з 18 будинків, в яких за 70 років встигли побувати 56 тисяч незаміжніх матерів і близько 57 тисяч дітей. Згідно з отриманими даними, за цей час там померло близько 9 тисяч дітей, або кожне шосте немовля з тих, які перебували в притулках. 

Фото: Sky News

Рівень смертності серед дітей, що народжувалися в таких закладах, перевищував офіційний показник практично вп’ятеро, однак від чого конкретно вмирали діти, у звіті не уточнюють. 

Водночас багато жінок, які потрапляли до притулків, були неповнолітніми або жертвами сексуального насильства. Однак і після того, як вони опинялись у закладах, знущання не закінчувались, адже персонал, який подекуди складався виключно з черниць та священників, морально принижував їх нібито за розпусту. 

Комісія, яка працювала над розслідуванням, не знайшла доказів того, що політики та суспільство реагували на факти насильства.

“З доповіді стає зрозуміло, що десятиліттями в Ірландії існувала задушлива, деспотична і ненависна до жінок культура, в якій повсюдна стигматизація незаміжніх матерів і їхніх дітей позбавила цих людей свободи дій, а іноді й майбутнього”, – заявив міністр у справах дітей Ірландії Родерік О’Горман.

У доповіді немає згадок про фінансові виплати жертвам злочинів, але уряд заявив, що певні групи отримають компенсацію. Влада також пообіцяла ухвалити закон, який дозволить ексгумувати рештки дітей, а матері отримають доступ до інформації про своїх усиновлених іншими дітей.

Нагадаємо, що у 2018 році влада Норвегії вибачилася перед норвезькими жінками, які під час Другої світової війни мали інтимні стосунки з німецькими військовими й народили від них дітей. Після війни громадянок, яких у суспільстві називали “німецькі дівчата”, звинуватили в зраді й колабораціонізмі, позбавляли громадянських прав, саджали до в’язниці, а іноді навіть висилали до Німеччини разом з дітьми. 

Фотографія обкладинки: Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter