У Канаді втретє за місяць знайшли рештки сотень представників корінних народів

Дата: 01 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У Канаді біля міста Кренбрук у Британській Колумбії на території колишньої школи-інтернату Святого Євгена виявили рештки 182 представників корінних народів. Це третя схожа знахідка за останній місяць. 

Про це повідомляє CBC.

Поховання в Кренбруку. Фото: CBC

Поховання виявила спільнота Lower Kootenay Band – корінна нація, яка проживає в Східному Кутенаї в Британській Колумбії. Пошук розпочали після того, як минулого року знайшли під час проведення ремонтних робіт навколо цвинтаря, що прилягає до школи, ̓непозначену могилу. 

Наразі вважають, що рештки 182 людей належать членам нації Ктунакса, сусіднім спільнотам корінних народів і громаді Ак’ам. Могили, як розповіли ті, хто працював над пошуком, були завглибшки менш ніж метр, однак досі не відомо, чи були ці люди вихованцями школи-інтернату Святого Євгена. Заклад працював з 1890 до 1969 року та був у веденні католицької місіонерської організації Oblates of Mary Immaculate. Періодично в школі траплялися спалахи грипу, епідемічного паротиту, кору, вітряної віспи та туберкульозу.

До цього представники громади корінних народів провінції Саскачеван виявили 751 безіменну могилу на території колишньої школи-інтернату для дітей з корінних народів. Проте досі так і не встановили, чиї саме рештки знайшли. Місцеві жителі розповіли журналістам, що на кладовищі ховали як вихованців інтернату, так і дорослих, а до 1960-х на могилах нібито були таблички з іменами, які потім прибрали. 

Вихованки школи-інтернату для індіанців у Кутенеї. Фото: Indian Residential School History and Dialogue Centre

З 1863 до 1998 року в Канаді через школи-інтернати для представників корінних народів пройшли понад 150 тисяч дітей. Вихованців закладів, які підпорядковувались уряду та релігійній владі, вилучали із сімей, забороняли розмовляти рідною мовою і практикувати притаманні їм звичаї. Дітей змушували працювати, однак тримали їх у поганих умовах без належного харчування та медичної допомоги. 

У 2015 році Канада визнала політику примусової асиміляції корінних народів “культурним геноцидом”, а у 2017-му очільник уряду офіційно перепросив за неї. За підрахунками влади, у системі шкіл-інтернатів за всі роки загинули щонайменше 3 тисячі дітей. 

Нагадаємо, що вперше рештки більш ніж двох сотень вихованців інтернату для дітей з корінних народів виявили в канадському місті Камлупс на початку червня. Згодом в ООН закликали Канаду та Ватикан провести розслідування ситуації. 

Відомо, що корінними вважають народи, які проживають у багатоетнічних суспільствах незалежних країн і є нащадками тих, хто населяв ці території в період завоювання, колонізації або встановлення наявних кордонів. У 2007 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила декларацію про права корінних народів, адже, за даними організації, у більш ніж 70 країнах світу до таких належать 370 мільйонів людей, а багатьом з них загрожує зникнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter