У Канаді генерал-губернаторкою вперше стала представниця корінного народу

Дата: 08 Липня 2021
A+ A- Підписатися

На посаду генерал-губернаторки Канади, яка є представником королеви Великої Британії Єлизавети II в країні, вперше призначили представницю одного з корінних народів країни Мері Саймон. 

Про це повідомляє CBS.

Фото: globalnews.ca

73-річна Саймон народилася в поселенні Канжікуалюжжуак у провінції Квебек та є однією з восьми дітей у сім’ї англійця і представниці інуїтів. Це корінний народ, який проживає на близько 1/3 північних територій Канади від півострова Лабрадор до гирла річки Макензі. У 2006 році перепис населення в Канаді показав, що інуїтами себе вважають понад 50 тисяч громадян. 

До призначення на посаду Саймон працювала продюсеркою і дикторкою на радіостанції CBC North, а також обіймала посаду послині Канади в Данії. Окрім цього, новопризначена генерал-губернаторка є президенткою канадської організації інуїтів Inuit Tapiriit Kanatami.

“Я можу з упевненістю сказати, що моє призначення – історичний момент для Канади, який надихає, і важливий крок уперед на довгому шляху до примирення”, – заявила Саймон під час промови, яку виголосила англійською та мовою свого народу. 

Ще у 2015 році Канада визнала політику примусової асиміляції корінних народів, яку проводила влада, “культурним геноцидом”. З 1863 до 1998 року в країні, наприклад, працювали школи-інтернати для представників корінних народів, через які пройшли понад 150 тисяч дітей.

Вихованців цих закладів, які підпорядковувались уряду та релігійній владі, вилучали із сімей, забороняли розмовляти рідною мовою і практикувати притаманні їм звичаї. Дітей змушували працювати, однак тримали в поганих умовах без належного харчування та медичної допомоги. Лише за місяць у Канаді виявили рештки сотень представників корінних народів на територіях колишніх інтернатів. 

Нагадаємо, що корінними вважають народи, які проживають у багатоетнічних суспільствах незалежних країн і є нащадками тих, хто населяв ці території в період завоювання, колонізації або встановлення наявних кордонів. У 2007 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила декларацію про права корінних народів, адже, за даними організації, у більш ніж 70 країнах світу до таких належать 370 мільйонів людей, а багатьом з них загрожує зникнення.

В Україні корінними вважають кримських татар, караїмів та кримчаків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter