Парламент надав статус корінного народу кримським татарам, караїмам та кримчакам

Дата: 01 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила закон про корінні народи. 

Про це повідомили на сайті парламенту.

Рішення ухвалили 325 голосами на позачерговому засіданні Верховної Ради. 

Корінним народом, згідно із законом, слід вважати “автохтонну етнічну спільноту, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України”. До таких зарахували кримських татар, караїмів та кримчаків. 

Корінні народи України та їхні представники мають право, колективне та індивідуальне, на повне володіння всіма правами людини та основоположними свободами, визначеними в Статуті Організації Об’єднаних Націй, Загальній декларації прав людини, Декларації ООН про права корінних народів та в міжнародних договорах, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою, а також передбаченими в Конституції та українських законах.

Окрім цього, корінним народам України гарантують правовий захист від будь-яких дій, спрямованих на:

  • позбавлення ознак етнічної належності та цілісності як самобутніх народів, позбавлення культурних цінностей;
  • виселення або примусове переміщення з місць компактного проживання в будь-якій формі;
  • примусову асиміляцію або примусову інтеграцію в будь-якій формі;
  • заохочення або розпалювання расової, етнічної чи релігійної ненависті, спрямованої проти них.

Лише реєстрація законопроєкту у Верховній Раді спричинила обурення в сусідній Росії, бо в ньому не згадували “росіян”. Влітку Держдума РФ навіть ухвалила постанову, якою засудила документ, однак її автори, вочевидь, не розібрались, що означає термін “корінні народи”. 

Нагадаємо, що корінними вважають народи, які проживають в багатоетнічних суспільствах незалежних країн і є нащадками тих, хто населяв ці території в період завоювання, колонізації або встановлення наявних кордонів. У 2007 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила декларацію про права корінних народів, адже, за даними організації, у більш ніж 70 країнах світу до таких належать 370 мільйонів людей, а багатьом з них загрожує зникнення.

Згідно з декларацією, на території проживання корінного народу без його згоди чи прохання не можна вести будь-яку військову діяльність. У статті сьомій також ідеться про те, що “корінні народи мають колективне право на життя в умовах свободи, миру та безпеки як самобутні народи й не мають зазнавати жодних актів геноциду чи будь-яких інших актів насильства”.

Фотографія обкладинки: insidearabia.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter