У Гонконгу китайськомовна газета припинила співпрацю з політичним карикатуристом після скарг уряду

Дата: 11 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Гонконзька китайськомовна газета Ming Pao оголосила, що більше не публікуватиме малюнки найвідомішого місцевого політичного карикатуриста Вонга Кейквана: це сталося після низки скарг уряду на його творчість. 

Про це повідомили на сайті Associated Press (AP).

Джерело: AP

Редакція газети не пояснила офіційно, чому припиняє 40-річне партнерство з Вонгом, більше відомим під псевдонімом Зунці. Сам він у коментарі АР сказав, що рішення було ухвалене шляхом взаємних консультацій.

“Всі знають, чому публікації мають припинити, але ніхто не підтвердить” причину”, — уточнив художник.

Водночас він наголосив на тому, що цінує те, що Ming Pao досі публікувала його карикатури. На його думку, інші майданчики припинили б публікації ще раніше.

Карикатури Вонга зображували розчарування гонконзького суспільства ще до того, як колишня британська колонія перейшла під управління Китаю 1997 року. 

Митець сказав, що відчуває, що свобода слова і вираження поглядів в місті скорочується, але він буде продовжувати творити стільки, скільки зможе, і спробує знайти інші канали для публікації своїх карикатур.

Редакція газети жодних коментарів щодо ситуації не надала. 

У АР нагадали, що відтоді, як Пекін запровадив закон про національну безпеку після масових продемократичних протестів 2019 року, мистецькі та медіаспільноти Гонконга навчилися остерігатися перетинати нечітко визначені “червоні лінії” у продукуванні мистецького контенту, що може сприйматися як виклик контролю Комуністичної партії.

Кілька карикатур Вонга розкритикували останніми місяцями різні державні установи. Зокрема, Бюро у справах внутрішніх справ і молоді назвало його роботу такою, що “заплямувала” роль уряду в призначенні членів місцевих комітетів, які цього року обиратимуть кандидатів на виборах до райрад. На малюнку чоловік говорить жінці, що навіть якщо деякі люди провалили іспити та мають проблеми зі здоров’ям, їх все одно можуть призначити в комітети до тих пір, поки “старші офіцери” вважатимуть їх придатними.

Відповідаючи на запитання, чи пов’язане рішення газети припинити публікацію карикатур Вонга з критикою уряду, секретар у справах дому та молоді Еліс Мак сказала, що не коментуватиме рішення, ухвалені окремими організаціями.

Міністр безпеки Кріс Танг, який раніше також критикував роботи Вонга, наполягав на тому, що жителі міста мають право на свободу слова і преси відповідно до конституції й закону про безпеку. Якщо деякі редактори не хочуть дозволяти комусь використовувати їхню платформу для наклепу та розпалювання невдоволення урядом за допомогою неправдивих звинувачень, і припиняють цю діяльність, це дуже відповідальний спосіб впоратися з цим, сказав він.

Зі свого боку редакція Ming Pao подякувала Вонгу за те, що він був свідком змін разом з ними протягом останніх чотирьох десятиліть. Асоціація співробітників медіа на своїй сторінці в фейсбуку висловила жаль з приводу того, що його карикатури більше не фігуруватимуть в газеті.

Асоціація журналістів Гонконгу заявила, що інцидент показав, що простір для свободи слова в місті ще більше скоротився.

Нагадаємо, що Гонконг 2023 року посідає 140-ве місце зі 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси від “Репортерів без кордонів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter