У Херсонській області через підрив Каховської ГЕС досі лишаються підтопленими майже 600 будинків

Дата: 22 Червня 2023
A+ A- Підписатися
Через підрив окупантами Каховської ГЕС досі підтопленими на Херсонщині залишаються 595 домоволодінь. Разом з тим, за останній тиждень рятувальники відкачали воду з майже 700 домогосподарств.
 
Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.
 
Наслідки підтоплення Херсонщини через підрив росіянами Каховської ГЕС. Фото: ДСНС

“На Херсонщині залишаються підтопленими 595 домоволодінь. За останній тиждень ми відкачали воду з майже 700 таких домоволодінь. Працює 68 мотопомп”, – зазначив Клименко.

Крім того, глава МВС повідомив, що вода відступила від берегів на 1300–1600 метрів, а річка Дніпро практично увійшла у своє річище, в якому була 70 років тому.

За словами Клименка, однією з нагальних потреб у зоні ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС залишається вода. Як питна, так і технічна. Наразі паралельно працює 10 станцій фільтрації води для того, щоб виробляти питну воду для місцевих мешканців. 

Глава МВС поінформував, що продовжується робота в мікрорайоні Острів міста Херсона.

“Роботи багато: і звичайне прибирання, і знешкодження мін. Робота ускладнюється тим, що в деяких районах, де вже зійшла вода, залишився достатньо високий прошарок мулу – від 30 до 70 сантиметрів”, – підкреслив міністр.

Нагадаємо, станом на 21 червня, унаслідок підриву росіянами Каховської гідроелектростанції загинула 21 людина, зокрема п’ять – під час евакуації, через обстріли росіян. Крім того, поранень зазнали 28 людей.

Каховську ГЕС російські війська підірвали вранці 6 червня, вона не підлягає відновленню. Після цього рівень води в селах та містах почав швидко підвищуватися, через загрозу затоплення на правому березі Дніпра почали евакуацію населення.

Українські посадовці кажуть про “найбільшу техногенну катастрофу в Європі за десятиліття”, а західні партнери України висловлюють обурення, називаючи підрив воєнним злочином.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter