У Грузії затримали ще одного підозрюваного у нападі на телеоператора Лексо Лашкараву

Дата: 25 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Поліція Тбілісі затримала ще одного підозрюваного в справі щодо побиття Лексо Лашкарави, оператора телекомпанії “Пірвелі”. Медійника жорстоко побили під час заворушень, влаштованих радикалами, які виступають проти проведення в столиці країни Маршу за права ЛГБТ. Смерть Лашкарави викликала чергову хвилю протестів у країні.

Про це повідомляє видання “Новини Грузії” з посиланням на заяву Міністерства внутрішніх справ Грузії.

Лексо Лашкарава. Джерело: agenda.ge
Затриманого 30-річного чоловіка звинувачують за трьома статтями кримінального кодексу – перешкоджання журналістській діяльності, переслідування із застосуванням сили або погрозою застосування сили, а також організація групового насильства, керівництво ним або участь у ньому. 

Під час акцій проти ЛГБТ-прайду у Тбілісі постраждали 53 представники ЗМІ. Загалом у справах щодо нападів на журналістів під час подій 5 липня поліція затримала 25 осіб. З них шестеро проходять у справі побиття Лашкарави. Ще трьом висунули звинувачення у нападі на офіс організації “Тбілісі Прайд”. Одного затримали за напад на випадкового перехожого. 

Нагадаємо, що оператор телекомпанії “Пірвелі” Лексо Лашкарава отримав переломи лицевих кісток і струс мозку. Після операції його виписали, але на шостий день після побиття він помер вдома.

У МВС Грузії озвучили версію про те, що оператор міг померти внаслідок передозування наркотичних засобів. Ніхто з близьких не вірить у таку версію слідства та звинувачують владу у спробі сфальсифікувати матеріали справи та дискредитувати загиблого.

11 липня в Грузії розпочалися масштабні акції протесту, під час яких представники місцевих ЗМІ та активісти вимагали відставки уряду через смерть Лашкарави.

Незадовго до початку акції понад 70 місцевих ЗМІ поширили заяву, у якій наголошується, що випадки порушення прав журналістів в країні “наблизилися до критичної межі”. Медійники закликали міжнародну спільноту “надати негайне та ефективне реагування на цілеспрямоване переслідування представників ЗМІ на проспекті Руставелі 5 липня” і факти “перешкоджання виконанню професійних обов’язків та бездіяльність влади Грузії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter