“Репортери без кордонів” засудили спроби грузинських силовиків дискредитувати загиблого телеоператора Лексо Лашкараву

Дата: 13 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” засудила спроби грузинських силовиків дискредитувати загиблого оператора телекомпанії “Пірвелі” Лексо Лашкараву й закликала місцеву владу провести об’єктивне та прозоре розслідування обставин його смерті, а також нападів радикалів на журналістів під час заворушень у Тбілісі 5 липня.

Про це повідомляється на сайті організації.

Джерело: agenda.ge

Правозахисники уточнили, що міністерство внутрішніх справ Грузії розпочало розслідування щодо “підбурювання до самогубства”, щоб встановити точну причину смерті телеоператора. Але під час пресконференції представник грузинських силовиків припустив, що причиною смерті Лашкарави нібито могло стати передозування наркотиків.

Водночас своє розслідування щодо адекватності медичних послуг у клініці, де лікувався і звідки виписався 8 липня потерпілий, розпочало міністерство охорони здоров’я Грузії.

Сім’я загиблого телеоператора, яка не довіряє уряду, мала безуспішний намір передати його тіло на судово-медичну експертизу. Деякі родичі стверджували, що в чоловіка була носова кровотеча, тож підозрюють у нього тромбоемболію, спричинену отриманими під час побиття травмами.

На переконання керівниці бюро RSF в Східній Європі та Центральній Азії Жанни Кавальє, після скоординованого нападу на понад 50 журналістів “підозріла смерть Лексо Лашкарави знаменує катастрофічний поворотний момент для свободи інформації в Грузії”.

“Ми вимагаємо від МВС розпочати всебічне, неупереджене та прозоре розслідування обставин його смерті та нападів, що зазнали журналісти, яких поліція не змогла захистити, замість спроб дискредитувати покійного оператора. Пасивність посадовців перед цією спробою залякати журналістів гомофобськими рухами підриває довіру до уряду, який не має терпіти безкарність і який повинен узяти свою частку відповідальності в цьому питанні”, – заявила вона.

Нагадаємо, що 5 липня телеоператор Лашкарава разом з іншими представниками ЗМІ висвітлював заворушення в Тбілісі, пов’язані з радикалами, які намагалися зірвати Марш за права ЛГБТ. Чоловіка жорстоко побили біля офісу організації “Сірцхвіліа”, неподалік парламенту Грузії.

За повідомленням колег, телеоператор отримав струс мозку і множинні переломи кісток обличчя.

За звинуваченням у нападі на Лашкараву і журналістку “Пірвелі” Міранду Багатурія 8 липня поліція затримала двох осіб. Як запобіжний захід суд обрав щодо них арешт. Сама Багатурія стверджує, що нападників було до 20 осіб.

11 липня в Грузії розпочалися масштабні акції протесту, під час яких представники місцевих ЗМІ та активісти вимагали відставки уряду через смерть Лашкарави.

Незадовго до початку акції понад 70 місцевих ЗМІ поширили заяву, у якій наголошується, що випадки порушення прав журналістів в країні “наблизилися до критичної межі”. Медійники закликали міжнародну спільноту “надати негайне та ефективне реагування на цілеспрямоване переслідування представників ЗМІ на проспекті Руставелі 5 липня” і факти “перешкоджання виконанню професійних обов’язків та бездіяльність влади Грузії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter