Смерть телеоператора в Грузії: ЗМІ висунули уряду ультиматум про відставку, прем’єр відповів

Дата: 12 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У Грузії відбулися масштабні акції протесту, під час яких представники місцевих ЗМІ та активісти вимагали відставки уряду через смерть оператора телекомпанії “Пірвелі” Лексо Лашкарави: за кілька днів до цього його жорстоко побили під час заворушень, влаштованих радикалами, які виступають проти проведення в столиці країни Маршу за права ЛГБТ.

Про це повідомило грузинське видання “Новини-Грузія”.

Джерело: newsgeorgia.ge

Учасники акції “Система вбиває! Виходь за життя!” в Тбілісі принесли до парламенту квіти та запалили свічки. Активісти тримали плакати з написами “Хто наступний?”, “Уряд-ґвалтівника – у відставку” тощо.

На захист свободи слова висловилися всі медіаорганізації, що працюють у Грузії; багато з них транслювали акцію в прямому ефірі кілька годин.

Завершилася демонстрація ходою до канцелярії уряду Грузії. 

Протести на підтримку свободи ЗМІ також відбулися в Батумі, Зугдіді, Горі, Руставі, Телаві, Ахалцихе та інших містах Грузії. 

“Для нас прийнятне одне-єдине рішення: відставка повного складу уряду на чолі з прем’єром Іраклі Гарібашвілі та відставка голови Служби державної безпеки Григола Лілуашвілі”, – заявив один з організаторів акції, гендиректор телеканалу Mtavari Arkhi Ніка Гварамія.

За його словами, журналісти повторюватимуть акцію, зокрема, і в регіонах, якщо їхні вимоги не будуть виконані.

Незадовго до початку акції понад 70 місцевих ЗМІ поширили заяву, у якій наголошується, що випадки порушення прав журналістів “наблизилися до критичної межі”. Медійники закликали міжнародну спільноту “надати негайне та ефективне реагування на цілеспрямоване переслідування представників ЗМІ на проспекті Руставелі 5 липня” і факти “перешкоджання виконанню професійних обов’язків та бездіяльність влади Грузії”.

Посол Євросоюзу в Грузії Карл Гарцель уже виступив у твіттері із заявою у зв’язку зі смертю Лашкарави. Він висловив співчуття родині, друзям і колегам журналіста і нагадав, що в ЄС чекають на розслідування причин його смерті.

Водночас прем’єр-міністр Грузії звинуватив журналістів опозиційних телеканалів у “зв’язках” з експрезидентом Грузії Міхеілом Саакашвілі. Він назвав масові протести в країні через смерть співробітника ЗМІ “невдалою спробою змови проти держави”, пише “Радіо Свобода”.

“Прямо скажімо, що опозиційні телекомпанії – “Мтаварі”, “Пірвелі”, “Формула” – керуються Саакашвілі”, – заявив Гарібашвілі.

Він висловив думку, що смерть Лексо Лашкарави певні політичні сили “намагалися використати для досягнення своїх політичних цілей”.

Прем’єр уточнив, що всі винні в трагедії будуть суворо покарані, поліція вже заарештувала чотирьох осіб.

За словами глави уряду, громадські активісти, які 5 липня планували провести в Тбілісі Марш гідності, також нібито “пов’язані” із Саакашвілі.

“Було заплановано повномасштабне громадянське протистояння, до якого повинні були залучити поліцейські сили. Вони хотіли, щоб держава використовувала силу проти людей і громадян. Звичайно, ми змогли цього уникнути, ми заздалегідь оцінили ці ризики”, – сказав Гарібашвілі.

За повідомленням “Новин Грузії”, протести продовжилися 12 липня. Учасники акції прорвали охорону грузинського парламенту і разом з опозиційними депутатами увійшли до сесійної зали, де відбувалося засідання. Роботу законодавчого органу довелося припинити через бійки. Під час них постраждав засновник опозиційного телеканалу “Пірвелі” Вато Церетелі. Опозиційні депутати та громадські активісти вивісили на трибуні прапори Грузії та Євросоюзу і знов вимагали від уряду піти у відставку.

Нагадаємо, що 5 липня телеоператор висвітлював заворушення у Тбілісі, пов’язані з радикалами, які намагалися зірвати Марш за права ЛГБТ. Чоловіка жорстоко побили біля офісу організації “Сірцхвіліа”, неподалік парламенту Грузії. 

За повідомленням колег, Лашкарава отримав струс мозку і множинні переломи кісток обличчя. Після побиття він лікувався вдома. Безпосередню причину його смерті поки не встановлено.

За звинуваченням у нападі на Лашкараву і журналістку “Пірвелі” Міранду Багатурія 8 липня поліція затримала двох осіб. Як запобіжний захід суд обрав щодо них арешт. Сама Багатурія стверджує, що нападників було до 20 осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter