У Тбілісі помер телеоператор, якого побили під час акції проти ЛГБТ-маршу

Дата: 11 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Оператора грузинської телекомпанії “Пірвелі” Лексо Лашкарава 11 липня знайдено мертвим. Кілька днів тому він покинув клініку і продовжував лікування вдома. Згідно з поширеною телеканалом інформацією, тіло  чоловіка у власній квартирі в Тбілісі виявила його мати. Причини смерті встановить експертиза.

Про це повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням грузинський телеканал “Пірвелі”.

Лексо Лашкарава

5 липня Лексо Лашкарава висвітлював заворушення у Тбілісі, пов’язані з радикалами, які намагались зірвати Марш за права ЛГБТ. Радикали жорстоко побили його біля офісу організації “Сірцхвіліа”, недалеко від парламенту Грузії. 

За повідомленням колег, Лашкарава отримав струс мозку і множинні переломи кісток обличчя. Після побиття він лікувався вдома.

Відомо також, що допомогу йому намагалися надати лікарі швидкої. Безпосередня причина смерті поки не встановлена.

За звинуваченням в нападі на Лашкарава і журналістку “Пірвелі” Міранду Багатурія, 8 липня поліція затримала двох осіб. У якості запобіжного заходу суд обрав щодо них арешт. Сама Багатурія стверджує, що нападників було до 20 осіб.

Нагадаємо, 5 липня, у Тбілісі в межах прайд-тижня мав відбутися перший у країні Марш за права ЛГБТ. На вулиці міста, однак, вийшли сотні його противників, які вдалися до насильницьких дій: розгромили офіси двох ЛГБТ-організацій, а також масово нападали на журналістів. Зрештою, організатори Маршу рівності повідомили про його перенесення через неспроможність уряду убезпечити учасників та учасниць події.

Прайд-тиждень стартував в Грузії 1 липня з показу британського документального фільму, присвяченого першій спробі ЛГБТ-активістів організувати прайд у Тбілісі два роки тому. Перед початком заходу консервативні та праворадикальні угруповання зібралися перед місцем, де він відбувався. Вони намагалися перешкодити активістам та запрошеним гостям, серед яких були представники дипломатичного корпусу, потрапити на подію, а також жбурляли в учасників яйця та пляшки. Пізніше в МВС Грузії заявили про затримання більш ніж 20 людей. 

У середині червня в Тбілісі близько сорока молодиків із символікою білих націоналістів та неонацистів також намагалися зірвати фестиваль панк-рок-музики. Причиною нападу була участь у фестивалі гурту, що відверто критикує ультраправу ідеологію.  

Фотографія обкладинки: “Пірвелі”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter