У Грузії кілька десятків неонацистів напали на панк-рок-фестиваль

Дата: 23 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У Тбілісі близько сорока молодиків із символікою білих націоналістів та неонацистів намагалися зірвати фестиваль панк-рок-музики. Напад стався 19 червня, а його причиною була участь у фестивалі гурту, що відверто критикує ультраправу ідеологію. 

Про це повідомляє Primetimezone. 

Фото: Tbilisi Underground

У фестивалі, який вперше відбувся в умовах пандемії, взяли участь кілька гуртів, зокрема “Герчі”. Останній став мішенню кількох десятків молодиків, деякі з яких були одягнені в чорні маски та футболки з написом “Біла гордість у всьому світі”, а також мали татуювання з неонацистською символікою. 

В одній зі своїх композицій “Карс” “Герчі” відверто критикує ультраправу ідеологію, через що учасникам гурту неодноразово погрожували у соціальних мережах. 

Нападники почали збиратися на іподромі, як тільки фестиваль розпочався, і коли їхня кількість досягла декількох десятків, атакували учасників події. Напад тривав до прибуття поліції, яка заарештувала кількох молодиків, зокрема неповнолітніх.

“Група неонацистів, яка напала на учасників фестивалю та глядачів на старому іподромі, була активна 2019 року. Тоді наша організація опублікувала дослідження про неонацистські угруповання в Грузії. Останнє зіткнення чітко показує, що такі угруповання за останні два роки стали сильнішими та більш небезпечними для громадськості. Гірко, що ми бачимо дедалі більше неповнолітніх у таких угрупованнях, які здійснюють злочини ненависті”, – прокоментував Гіоргі Марджанішвілі, виконавчий директор Центру залучення та розвитку.

Організація стежитиме за розвитком ситуації, оскільки переконана, що напад на фестиваль скоєний з мотиву нетерпимості. 

Вперше в Грузії звинувачення у злочині за статтею Кримінального кодексу про “умисне групове вбивство на ґрунті расової, релігійної, національної чи етнічної нетерпимості” були висунуті 2018 року. 

Тоді у Тбілісі вбили 25-річного Віталія Сафарова, співробітника Центру залучення та розвитку, який працював як тренер з питань толерантності та прав людини. Як розповідала адвокатка Ека Кобесашвілі, приводом для конфлікту стала російська мова, якою розмовляв Сафаров та його знайомі. Сафаров тоді сказав нападникам, що він єврей та захищає права меншин як громадський активіст. На думку Кобесашвілі, саме це стало мотивом вбивства – чоловіка били кастетом та нанесли йому дев’ять ножових поранень. 

Захисники та друзі Сафарова стверджували, що двоє підозрюваних у його вбивстві є прихильниками неонацистської ідеології. Це водночас заперечували адвокати підсудних. 

Під час винесення рішення суддя однак не врахував мотив ненависті, двох убивць засудили до 15 років ув’язнення кожного. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter