У Грузії парламент подолав вето президентки та остаточно затвердив закон про “іноагентів”

Дата: 28 Травня 2024
A+ A- Підписатися
Парламент Грузії остаточно затвердив закон “Про прозорість іноземного впливу”, подолавши вето Саломе Зурабішвілі. За подолання вето президентки проголосували 84 депутати, проти – лише четверо. 
 
Про це повідомляє видання “Ехо Кавказу”.
 
Акція протесту в Тбілісі проти закону про “іноагентів”

Тепер закон упродовж трьох днів передадуть Зурабішвілі. Вона протягом п’яти днів може підписати та опублікувати його. Якщо президентка відмовиться від підписання, то закон підпише голова парламенту Шалва Папуашвілі з панівної “Грузинської мрії”.

Отже, документ можуть опублікувати вже в перших числах червня, пише “Ехо Кавказу”. Відповідно до закону, протягом двох місяців (до початку серпня) відповідні органи та посадовці мають ухвалити та опублікувати підзаконні акти, міністерство юстиції Грузії та Національне агентство публічного реєстру мають провести “попередні матеріально-технічні та інші заходи для виконання цього закону“.

За попередньою інформацією, вже із серпня ЗМІ та неурядові організації, які, за даними 2023 року, отримували понад 20% доходу з-за кордону, протягом місяця мають через Будинок юстиції внести заяву про реєстрацію як організацій, що провадять інтереси іноземної сили. В іншому разі їх можуть оштрафувати. Для виявлення “організацій, що проводять інтереси іноземної сили“, і перевірки виконання вимог закону мін’юст у будь-який час може провести моніторинг, а уповноважений посадовець – отримати необхідну інформацію, зокрема персональні дані.

Нагадаємо, 27 травня в столиці Грузії Тбілісі відбувся масштабний Марш свободи до Дня незалежності країни, під час якого протестували проти ухвалення закону про “іноагентів”.

Раніше ZMINA повідомляла, що парламент Грузії ухвалив законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, так званий закон про “іноагентів”, у третьому, остаточному читанні, через що протести незгодних поновилися з новою силою.

Зурабішвілі кілька разів закликала керівну партію “Грузинська мрія” відкликати закон про “іноагентів”. Водночас вона також запропонувала альтернативу – відкласти дату набрання чинності законом до 1 листопада.

Громадські організації України вже звернулися до міжнародної спільноти із закликом захистити суверенітет і права людини в Грузії від порушень, що містять норми закону про “іноземних агентів”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter