У Google Maps зображення всіх стратегічних об’єктів Росії тепер доступні у високій якості

Дата: 18 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Американський сервіс Google Maps відкрив доступ у максимальній роздільній здатності до зображень усіх військових та стратегічних об’єктів Росії. 

Про це повідомляє інформаційна агенція Міноборони АрміяInfo.

Ремонтні роботи на російському авіаносці “Адмірал Кузнецов”. Фото: АрміяInfo

До початку широкомасштабного вторгнення Росії військові та стратегічні об’єкти РФ, як зазначають в агенції, відбивались у в рази гіршій якості, яка не дозволяла розібрати та розгледіти всі деталі.

Тепер же всі охочі можуть подивитися, наприклад, на пускові шахти міжконтинентальних балістичних ракет, командні пункти та секретні полігони з роздільною здатністю приблизно до 0,5 метра на піксель. 

“Завдяки знімкам можна оцінити “прогрес” робіт на єдиному російському авіаносці “Адмірал Кузнецов”. Також у гарній роздільній якості можна подивитися на базу зберігання ядерних боєприпасів поблизу Мурманська. Для охочих є також можливість оцінити, як із супутника виглядає російський винищувач нібито п’ятого покоління Су-57 на льотно-випробувальному центрі міноборони РФ. Або як з космосу ідентифікувати пускову позицію міжконтинентальної балістичної ракети”, – перелічують деякі з об’єктів. 

База підводних човнів на Камчатці. Фото: АрміяInfo
Військова база рухомих комплексів МБР Тополь. Фото: АрміяInfo

Для пересічних користувачів мережі, як кажуть в інформаційній агенції Міноборони, такі знімки навряд чи мають стратегічну цінність, натомість інтернет-мандрівники тепер мають змогу вирушити в цікаві “подорожі”.

“Можливо, і пошукати бункер самого Путіна”, – пропонують у Міноборони. 

Льотно-випробувальний центр Міноборони РФ. Фото: АрміяInfo

Супутникові знімки військових та стратегічних об’єктів ретушують або публікують у нижчій якості чимало компаній. Американський дослідник Метт Корда пояснює, що роблять це зазвичай на прохання урядів. Стосується це інколи й зображень великих міст: “Наприклад, центр Торонто завжди видно з надзвичайно високою роздільною здатністю; придивившись, ви можете помітити мій велосипед, припаркований біля моєї старої квартири. Натомість зображення центру Єрусалиму завжди значно розмитіші. Ви ледве розрізняєте машини, припарковані на узбіччі дороги”.

У 2018-му Франція попросила Google приховати всі зображення своїх в’язниць після втечі з однієї з них гангстера Редуана Фаїда. Для втечі він використав дрони, димові шашки та вкрадений гелікоптер. 

Тоді представник компанії в країні пояснював, що для підготовки своїх мап Google фактично використовує трьох основних постачальників зображень: DigitalGlobe, IGN і Airbus. 

Про вимоги розмивати військові об’єкти відомо й у Нідерландах, Бельгії, Ізраїлі.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter