У Гаазі створять міжнародний реєстр збитків, завданих Україні російською агресією

Дата: 21 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Уряд Нідерландів офіційно надав принципову згоду на пропозицію України створити в Гаазі Реєстр збитків, завданих Україні російською агресією.

Про це розповіли в Мін’юсті. 

Соледар на Донеччині. Колаж з фото Maxar за 1 серпня 2022-го та 10 січня 2023-го

У реєстрі збиратимуть інформацію про шкоду, завдану війною українцям, бізнесу та державі. 

Загалом же компенсаційний механізм повинен мати такий вигляд: спеціальна комісія розглядатиме індивідуальні заяви про компенсацію Росією збитків від громадян, компаній та держави, а виплачуватимуть ці компенсації зі спеціального фонду. Над розробленням механізму працює робоча група, створена президентом Володимиром Зеленським, а очолює її керівник його офісу Андрій Єрмак

Місто Гаага, безсумнівно, є столицею міжнародного правосуддя, і цілком доречно, що Реєстр збитків як перший компонент репараційного механізму, запропонованого Україною, буде розташований саме там”, – каже міністр юстиції України Денис Малюська

Україна закликає всіх партнерів долучатися до створення компенсаційного механізму та наповнення майбутнього фонду конфіскованими російськими ресурсами. 

Ми віримо, що партнери будуть активними в питанні компенсаційного механізму, адже його необхідність уже підтримали ООН, ПАРЄ та інші міжнародні організації”, – коментує заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

На початку року стало відомо, що в Гаазі створять Міжнародний центр із розслідування злочинів в Україні. Також там, ймовірно, відбудеться майбутній трибунал над Путіним, Лукашенком та їхніми посіпаками. 

Нагадаємо, що майже всі українці чекають компенсацій за війну від Росії, але в успіх у цьому процесі вірить лише третина. 

Орієнтовний обсяг інвестицій, необхідних для відновлення завданих Україні руйнувань, сягає більш ніж трильйона доларів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter