У Гаазі створять Міжнародний центр із розслідування злочинів в Україні

Дата: 02 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У Гаазі відкриють Міжнародний центр із розслідування злочинів агресії в Україні. 

Про це заявила під час пресконференції у Києві голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн

Посадовиця вкотре висловила сподівання, що Росія має відповідати в судах за свої злочини.

“Прокурори з України та ЄС уже працюють разом. Ми збираємо докази. І перший крок, про який я рада оголосити, що Міжнародний центр із розслідування злочинів агресії в Україні буде створено в Гаазі”, – сказала фон дер Ляєн. 

Центр має стати частиною Спільної слідчої групи, яку підтримує Євроюст – європейське агентство, що співпрацює із судовими та поліцейськими органами країн–членів ЄС. Над розслідуванням російських злочинів, скоєних в Україні, нині працюють правоохоронці у більш ніж двох десятках країн. 

“Ця загарбницька війна зламала стільки життів. Перша леді Олена Зеленська дійсно розповіла мені про величезні страждання дітей, які залишилися сиротами. Путінська війна забрала їхніх батьків і зламала їхні життя. Ми не можемо це виправити, але можемо запропонувати втішити їхній біль і допомогти, чим можемо”, – сказала голова Єврокомісії, оголошуючи про фінансову підтримку для українських дітей. 

Нагадаємо, що Парламентська асамблея Ради Європи за терміновою процедурою провела дебати та ухвалила резолюцію, згідно з якою трибунал над Путіним, Лукашенком та їхніми посіпаками має відбутись у Гаазі. 

Варіант укладення міждержавної угоди для проведення суду над російським керівництвом, схоже, сьогодні має найбільше підтримки, а приєднання до цієї угоди якомога більшої кількості держав та організацій, наприклад ЄС, ООН, Ради Європи, надасть процесу ширшого визнання. Детальніше про це ви можете прочитати за посиланням у роз’ясненні правової аналітикині Центру прав людини ZMINA Онисі Синюк.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter