ПАРЄ вважає, що трибунал над Путіним, Лукашенком та їхніми посіпаками має відбутись у Гаазі

Дата: 26 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Парламентська Асамблея Ради Європи за терміновою процедурою провела дебати та ухвалила резолюцію щодо правових аспектів та аспектів прав людини в агресії РФ проти України.

Про це повідомила очільниця комітету ПАРЄ із питань культури, науки, освіти й медіа, нардепка Євгенія Кравчук

Напис “Путін, Гаага чекає на тебе” на будівлі муніципалітету Вільнюса. Фото: Vilnius Municipality

Резолюція стала основним та найбільшим документом цієї сесії асамблеї, а ухвалювали її із врахуванням поправок української делегації, зокрема, щодо примусового переміщення дітей на територію Росії та їх усиновлення російськими сім‘ями. 

Серед інших основних положень:
  • засудження асамблеєю численних порушень міжнародного гуманітарного права, вчинених російськими військами в Україні;
  • підкреслення, що російська офіційна риторика для виправдання агресії має ознаки публічного підбурювання до геноциду;
  • заклик до створення міжнародного механізму компенсації збитків, завданих Україні та українцям;
  • заклик до створення Спеціального міжнародного трибуналу для засудження російського політичного керівництва за злочин агресії проти України;
  • конкретизація місця проведення трибуналу – він має відбутись в Гаазі.

Участь у дебатах перед голосуванням взяла голова Центру громадянських свобод, лауреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук

“Це свідома політика: Росія використовує воєнні злочини як метод ведення війни”, – наголосила нобелівська лауреатка у своїй промові.

Генеральна секретарка ПАРЄ Марія Пейчинович Бурич пообіцяла повну підтримку Україні під час зустрічі з Матвійчук.

Матвійчук та Бурич. Фото: coe.int

За словами Євгенії Кравчук, тепер Україна сподівається, що на четвертому саміті глав держав і урядів Ради Європи, який пройде у травні 2023-го в Рейк‘явіку, “зможемо перейти від слів до справ в цьому питанні”.

Раніше Європарламент підтримав створення трибуналу для Путіна, Лукашенка та інших злочинців, а Нідерланди заявили, що можуть виступити майданчиком для цього процесу. 

Варіант укладення міждержавної угоди для проведення суду над російським керівництвом, схоже, сьогодні має найбільше підтримки, а приєднання до цієї угоди якомога більшої кількості держав та організацій, наприклад ЄС, ООН, Ради Європи, надасть процесу ширшого визнання. Детальніше про це ви можете прочитати за посиланням у роз’ясненні правової аналітикині Центру прав людини ZMINA Онисі Синюк.

Нагадаємо, що над розслідуванням злочинів, скоєних під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, нині працюють правоохоронці у більш ніж двох десятках країн. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter