У Freedom House стурбовані ненаданням медичної допомоги кримському політв’язню Серверу Мустафаєву

Дата: 11 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У міжнародній організації Freedom House стурбовані тим, що кримському правозахиснику, політв’язню, фігуранту “другої бахчисарайської групи” Серверу Мустафаєву не надають медичної допомоги в колонії.

Про це на конференції з людського виміру ОБСЄ заявив директор представництва Freedom House в Україні Юрій Юркевич, повідомило видання “Крим.Реалії”.

Джерело: Радіо Свобода

В організації зазначили, що це масова практика щодо кримських політв’язнів з боку Росії.

Юркевич згадав про смерть в ув’язненні кримських політв’язнів Джаміля Гафарова та Костянтина Ширінга й закликав вимагати звільнення всіх бранців Кремля.

Він також розповів про численні насильницькі зникнення на окупованих територіях України, щоб зламати опір місцевого населення. На його думку, необхідно створити міжнародний Офіс зі збору інформації про ситуацію з утриманням військових та цивільних полонених на окупованій території.

Юркевич закликав до ретельного розслідування всіх таких випадків і закликав уряди співпрацювати з громадянським суспільством, а міжнародні організації – підтримувати тих, хто працює з цією проблемою.

Нагадаємо, Сервер Мустафаєв – координатор громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Також займався висвітленням політично вмотивованих справ. У 2018 році після обшуку його разом з іншими фігурантами у межах другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” заарештували.

16 вересня 2020 року Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок Марлену Асанову – 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13.

Робоча група Ради ООН з прав людини встановила, що позбавлення волі Сервера Мустафаєва Росією є необґрунтованим та порушує міжнародне право. Вона закликала Росію скасувати покарання строком у 14 років у колонії суворого режиму й виплатити йому компенсацію. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Сервер Мустафаєв вимушений чекати черги до кардіолога попри біль у серці та задишку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter