У Франції тисячі жінок вийшли на марші проти ультраправої партії “Національне обʼєднання”

Дата: 24 Червня 2024
A+ A- Підписатися

23 червня, у неділю, тисячі жінок вийшли на вулиці міст Франції, щоб протестувати проти ультраправої партії “Національне обʼєднання” Марін Ле Пен, оскільки опитування показують, що партія може перемогти на майбутніх парламентських виборах.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: REUTERS / Gonzalo Fuentes

Близько 200 жіночих правозахисних організацій та профспілок організували марші в десятках міст, зокрема й у Парижі, заявляючи, що права жінок перебувають у зоні ризику, коли країнами керують ультраправі партії. У столиці Франції до протесту долучилися близько 10 тисяч жінок.

У березні Франція закріпила право на аборт у своїй конституції. Це стало світовим прецедентом, але деякі депутати від Національного об’єднання виступили проти законодавства, чим викликали занепокоєння серед частини громадськості щодо ставлення партії до прав жінок.

“Під час дебатів про конституційне право на аборт ми могли добре спостерігати, як ультраправі депутати почувалися дуже незручно щодо цього питання, вони закликали наповнити колиски французькими немовлятами”, – сказала відповідальна за права жінок у Французькій комуністичній партії Ширлі Вірден, яка брала участь у недільному протесті в Парижі.

Канал France 24 зазначає, що учасниці акції були одягнені в рожеві й фіолетові кольори та тримали плакати з гаслами “Відкиньте ультраправих, а не наші права”. 

Фото: REUTERS / Gonzalo Fuentes

Макрон оголосив дострокові парламентські вибори після того, як Національне об’єднання вийшло на перше місце на виборах до Європейського Союзу цього місяця, набравши близько 32% голосів і значно випередивши центристський альянс Макрона (15%). Національне об’єднання отримало 30% голосів від жінок, що на 10% більше в порівнянні з виборами до ЄС 2019 року.

Нагадаємо, що в жовтні 2023 року Макрон пообіцяв, що у 2024 році “право жінок на аборт стане незворотним”.

Згодом, наприкінці лютого 2024 року, Сенат Франції більшістю голосів (267 проти 50) підтримав законопроєкт про внесення змін до конституції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter