Франція стала першою у світі країною, у якій право жінок на аборт закріпили в конституції

Дата: 04 Березня 2024
A+ A- Підписатися

4 березня, у понеділок, парламент Франції проголосував за внесення до конституції права жінок на аборт. Це рішення підтримали 780 депутатів та сенаторів парламенту, значно перевищивши необхідний мінімальний поріг у 512 голосів. 

Про це повідомляє видання “Le Monde”.

Фото: Christophe ARCHAMBAULT / AFP

“Ми посилаємо сигнал усім жінкам: ваше тіло належить вам, і ніхто не може вирішувати за вас”, – сказав прем’єр-міністр Габріель Аттал законодавцям перед голосуванням.

Зрештою Франція стала першою країною світу, де закон “гарантує жінкам свободу вдаватися до добровільного переривання вагітності”.

Спільне засідання двох палат парламенту – національних зборів та сенату – транслювали на великих екранах у прямому ефірі на площі Трокадеро в Парижі. Сотні людей зібралися, щоб стати свідками ухвалення історичного рішення.

Як пише Reuters, активісти за права жінок на аборти аплодували такому рішенню парламенту, коли Ейфелева вежа на їхньому тлі відбивала повідомлення “Моє тіло – мій вибір”.

Водночас таке рішення парламенту отримало й критику, зокрема від лідерки ультраправих Марін Ле Пен, яка відома своєю риторикою проти мігрантів і підтримкою РФ. Вона заявила, що президент Франції Емманюель Макрон використовує це для отримання політичних балів через велику підтримку права на аборти в країні.

Аборти у Франції дозволено з 1974 року. Однак через скасування Верховним судом США у 2022 році конституційного права жінок на аборт декілька французьких партій закликали закріпити цей дозвіл законодавчо.

У жовтні 2023 року Макрон пообіцяв, що у 2024 році “право жінок на аборт стане незворотним”.

Згодом, наприкінці лютого 2024 року, Сенат Франції більшістю голосів (267 проти 50) підтримав законопроєкт про внесення змін до конституції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter