Французький Сенат ухвалив закон, який закріплює право на аборт в конституції

Дата: 01 Березня 2024
A+ A- Підписатися

28 лютого Сенат Франції проголосував за законопроєкт, який закріпить право на аборт у конституції країни.

Про це пише Le Figaro.

Сенат Франції. Фото з відкритих джерел

Зазначається, що нижня палата парламенту (Асамблея) підтримала цей проєкт закону наприкінці січня. Тоді за нього проголосували майже 500 депутатів. У Сенаті таке рішення підтримали 267 депутатів, а проти виступили 50 осіб.

Тепер розпочинається завершальний етап: зустріч парламентаріїв обох палат, які мають проголосувати трьома п’ятих голосів за остаточне ухвалення.

Як пише видання, президент Франції Емманюель Макрон анонсував проведення 4 березня Конгресу у Версалі для обох палат парламенту. Там знову відбудеться голосування за законопроєкт.

Аборт у Франції декриміналізували законом 1975 року, але в конституції немає визначення, що гарантувало б право на нього. Макрон пообіцяв закріпити відповідне право у французькій конституції.

Новий законопроєкт має внести зміни до статті 34 конституції, а саме про те, що “закон визначає умови, за яких реалізується гарантована жінкам свобода добровільного переривання вагітності“. 

Нагадаємо, наприкінці минулого року нижня палата парламенту Франції переважною більшістю голосів схвалила закон, ініційований президентом Макроном, який дозволить закріпити право на аборт у конституції країни.

Раніше ZMINA повідомляла, що у жовтні минулого року президент Франції пообіцяв закріпити право на аборт у конституції 2024 року.

Якщо цю поправку узгодять, Франція стане першою країною у світі, де право на аборт буде закріплене в конституції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter