Депутати нижньої палати парламенту Франції підтримали закріплення права на аборт у конституції

Дата: 31 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У Франції нижня палата парламенту переважною більшістю голосів схвалила закон, ініційований президентом Макроном, який дозволить закріпити право на аборт у конституції країни.

Про це пише The Guardian.

Джерело: theguardian.com

Законопроєкт підтримали 493 депутати Національної асамблеї, ще 30 виступили проти. Тепер документ скерують до сенату, і там його розглядатимуть 28 лютого.

“…Національна асамблея та уряд не проґавили свого рандеву з історією жінок”, – прокоментував рішення міністр юстиції Франції Ерік Дюпон-Моретті.

Законопроєкт передбачає внесення поправок до статті 34 Конституції Франції, згідно з якими “закон визначає умови, за яких реалізується гарантована жінкам свобода добровільного переривання вагітності”

Оскільки йдеться про поправку до Конституції Франції, її ще мають схвалити або на референдумі, або на спільній сесії обох палат парламенту більшістю в три п’яті голосів. 

Хоча жодна з головних парламентських партій Франції не ставить під сумнів право на аборт, деякі члени консервативної більшості в сенаті розкритикували формулювання законодавчої пропозиції.

У Франції аборти декриміналізували ще 1975 року. Проте позаторішнє скасування постанови “Ро проти Вейда” в США, яка легалізувала аборти, спонукає Францію закріпити право на аборт у своїй конституції.

Нагадаємо, у жовтні минулого року президент Франції Емманюель Макрон пообіцяв закріпити право на аборт у конституції у 2024 році.

Якщо цю поправку узгодять, Франція стане першою країною у світі, де право на аборт буде закріплене в конституції.

Раніше ZMINA повідомляла, що в жовтні 2022 року в Сенаті Франції не підтримали законопроєкт уряду про закріплення в конституції права на аборт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter