Сенат Франції виступив проти закріплення права на аборт у Конституції

Дата: 20 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У сенаті Франції не підтримали законопроєкт уряду про закріплення в Конституції права на аборт. Очікується, що дебати з цього питання відновляться в листопаді.

Про це пише видання “Le Figaro”.

Жінки на правозахисній акції щодо права на аборт у Парижі. Фото: П’єрік Віллетт

За законопроєкт проголосували 139 сенаторів, проти висловилися 172. Голосування супроводжувалося обговореннями, які переростали у протистояння правих і лівих партій.

“Сенатська більшість вирішила піти проти волі 81% французьких жінок і чоловіків”, – відреагувала авторка законопроєкту Мелані Фогель.

Два аналогічних законопроєкти перебувають на розгляді в Національних зборах за ініціативи лівого альянсу “Франція нескорена” (NUPES) та групи президентської партії “Відродження”.

Право на аборт у Франції закріплене в законі 1975 року, що стосується добровільного переривання вагітності.

Однак 24 червня Верховний суд США скасував рішення, яке давало жінкам конституційне право на аборт. Йдеться про рішення у справі “Роу проти Уейда” 1973 року. 

Противники вердикту зазначають, що це, ймовірно, призведе до збільшення підпільних абортів. Як наслідок – збільшення смертності серед жінок, відмови від новонароджених та зростання дітовбивств.

Нагадаємо, що в уряді Франції вирішили розширити систему безоплатної екстреної контрацепції. З 2023 року вона стане доступною не лише для жінок до 26 років, але й для інших жінок незалежно від віку. З наступного року препарати для екстреної контрацепції стануть безплатними для всіх жінок. Наразі неповнолітні дівчата можуть отримати такі препарати безплатно і без рецепта, а жінки до 26 років – безплатно, але за рецептом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter