У Донецьку та Луганську області обмежують в’їзд і виїзд через коронавірус

Дата: 27 Березня 2020
A+ A- Підписатися

З 8 ранку 28 березня вводиться обмеження на в’їзд і виїзд до району проведення операції Об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей.

Про це повідомили в ООС.

Шановні громадяни, з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції з 8:00 28 березня вводиться обмеження щодо…

Опубліковано Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation Пʼятниця, 27 березня 2020 р.

Нові обмеження вводять нібито задля протидії поширенню коронавірусу. Обмеження щодо перетину лінії проведення операції Об’єднаних сил вводять зі сторони Харківської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Дозвіл на виїзд та в’їзд до району проведення ООС надаватимуть тільки тим громадянам та транспортним засобам, які здійснюють логістичне забезпечення життєдіяльності регіону.

У коментарі “Українській правді” начальник пресцентру ООС Павло Ковальчук уточнив, що на лінії проведення ООС хотіли б облаштувати аналог “контрольних пунктів в’їзду виїзду” і підтвердив, що у повідомленні ООС йдеться про обмеження в’їзд і виїзд на територію Донецької і Луганської областей. За його словами, кожен окремий випадок на лінії перетину розглядатимуть окремо, однак пенсіонерам радитимуть утриматися від поїздок та повернутися у домівки.

Ковальчук додав, що обмеження не стосуватимуться журналістів, які мають відповідну акредитацію. 

На думку адвокаційної менеджерки Центру прав людини ZMINA Альони Луньової, рішення закрити в’їзд і виїзд у Донецьку та Луганську області викликає багато питань, адже, наприклад, досі загадкою залишаються підстави введення таких обмежень.

“Не може пояснюватися будь-яке обмеження, яке вводить влада, протидією поширенню коронавірусної інфекції. Якщо епідеміологічна ситуація в регіоні потребує вжиття таких екстразаходів, це потребує адекватної комунікації з суспільством. Але, на жаль, так не відбувається, і наразі немає пояснень причин введення такого режиму на території цих областей”, – наголошує вона. 

Незрозумілими є й процедури отримання дозволу на виїзд та в’їзд до району проведення ООС і що саме розуміється під здійсненням логістичного забезпечення життєдіяльності регіону.

“Оскільки такий особливий режим вводиться завтра з 8 ранку, навряд чи ці процедури десь прописані і будуть доведені до громадян. Отже є ризик, що завтра рішення про дозвіл чи заборону в’їзду на територію Донецької та Луганської областей чи виїзду з неї будуть прийматися окремо на кожному КПВВ”, – підсумувала експертка. 

Нагадаємо, що з 22 березня Україна тимчасово припинила пропуск через лінію розмежування на Донбасі осіб та транспортних засобів. Однак, за даними Держприкордонслужби, командувач ОС приймає окремі рішення щодо пропуску людей. Від початку обмежувальних заходів прийнято вже 429 таких рішень.

Обмеження уряд ввів і на перетин КПВВ із окупованим Кримом. Правозахисники вже встигли звернутись до РНБО та Міністерства з питань реінтеграції з проханням не ізолювати тимчасово окуповані райони Донеччини, Луганщини та Крим, оскільки це загрожуватиме життю та здоров’ю їхніх мешканців. 

Як відомо, задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter