У “Дії” з’явиться дозвіл на зброю

Дата: 12 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Мінцифри та Міністерство внутрішніх справ працюють над тим, щоб у застосунку “Дія” була можливість відображати дозволи на зброю. 

Про це розповіли в уряді. 

Мешканець Броварів Дмитро зі своєю зброєю. Фото: The New Yorker

Посадовці кажуть, що також хочуть, щоб у застосунку була можливість у кілька дій замовити витяг з Єдиного реєстру зброї.

Нині, згідно із законодавством, українець може придбати мисливську гладкоствольну зброю лише після досягнення 21 року, а мисливську нарізну зброю з 25 років. Кількість одиниць, яку може придбати одна людина, не обмежена, однак власник повинен забезпечити її схоронність. 

Для одержання дозволу на придбання зброї необхідно подати чимало документів, так само як для того, щоб отримати дозвіл на зберігання. Строк дії дозволу на придбання становить три місяці, а протягом десяти діб з моменту купівлі зброю необхідно зареєструвати за місцем проживання та отримати дозвіл на її зберігання і носіння.

Зброю треба зберігати в металевих скринях, сейфах, спеціально виготовлених для цього, а користуватися нею може лише власник. Іншим членам родини це заборонено. 

Незадовго до початку повномасштабного російського вторгнення парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт про право на цивільну вогнепальну зброю. У МВС прогнозують, що повноцінно право на володіння такою зброєю українці можуть отримати за п’ять років після кінця війни. 

Єдиної думки щодо питання легалізації зброї серед правозахисників немає: одні звертають увагу на більшу кількість домашніх убивств із вогнепальної зброї в країнах, де та легалізована, а інші пропонують закріпити право на збройний захист у Конституції України. 

Нагадаємо, що торік українці отримали 137 тисяч дозволів на реєстрацію зброї. Окрім цього, на руках в українців може бути від мільйона до п’яти мільйонів одиниць трофейної зброї. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter