Цьогоріч українці отримали 137 тисяч дозволів на реєстрацію зброї

Дата: 12 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

З червня поточного року, відколи в Україні запрацював єдиний реєстр зброї, правоохоронці ухвалили більш ніж 137 тисяч рішень про надання дозволів на її зберігання.

Про це розповіли в МВС. 

Киянка Мар’яна Жагло зі своєю рушницею. Фото: Times

Загалом за цей час подали 149 тисяч заявок, з яких 12 тисяч лишилися без надання дозволу. 

Окрім цього, з питаннями щодо поводження зі зброєю на гарячу лінію звернулися майже пів тисячі людей, у телеграм-бот – понад 1,6 тисячі, у чат-бот – понад 12 тисяч. 

В Україні не перший рік обговорюють, чи слід дозволити вільне володіння зброєю. Кількість громадян, які не проти цього, з початку великої війни збільшилася щонайменше удвічі. Цікаво, що вперше за історію дослідження цього питання торік кількість прихильників ідеї перевищила кількість противників: у 2018–2021 роках підтримували надання дозволу близько чверті, а не підтримували – понад 70%.

Ілюстраційне зображення. Фото: АР

За день до початку повномасштабного вторгнення Росії Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про право на цивільну вогнепальну зброю.

Тоді експерт Центру громадянських свобод та правозахисник Володимир Яворський висловив застереження, що вільне користування зброєю в Україні може призвести до збільшення кількості вбивств через необережність чи перевищення меж необхідної оборони. 

Він спирався на дослідження, яке свідчило, що в США, де володіння зброєю здебільшого легалізовано, значно більша кількість домашніх убивств із вогнепальної зброї в порівнянні з країнами, де є обмеження для цивільних.

Крім того, за його словами, в США є дослідження, які показують, що кількість убивств у штатах, де є вільний продаж зброї, суттєво вища, ніж у штатах, де немає такого продажу.

Виступає проти вільного продажу зброї й міжнародна правозахисна організація Amnesty International. Там вважають, що насильство, пов’язане з використанням зброї, загрожує найважливішому праву людини – праву на життя. Правозахисники кажуть, що приблизно 2 тисячі людей отримують поранення від пострілів у світі щодня, а щонайменше 2 мільйони живуть з пораненнями від вогнепальної зброї.

Нагадаємо, що торік в Україні кількість злочинів із застосуванням вогнепальної зброї зросла на третину. 

Фотографія обкладинки: Андрій Ломакін

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter