В Україні кількість злочинів із застосуванням вогнепальної зброї зросла на третину – голова Нацполіції

Дата: 02 Червня 2022
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення Росії кількість злочинів, пов’язаних із застосуванням вогнепальної зброї, зросла в Україні на 37%. 

Про це в інтерв’ю Українським новинам повідомив Ігор Клименко.

Фото: sputnik.kz

Він пов’язує це з тим, що в перші дні війни поліцейську зброю надали колишнім працівникам органів внутрішніх справ та ветеранам, а згодом урядовці дали можливість цивільним використовувати зброю для захисту України проти російських окупантів. 

На думку голови поліції, тоді це було правильним рішенням, але в подальшому необхідно врегулювати це питання, щоб не допустити використання цієї зброї проти українських громадян.

“На руках зараз дуже багато зброї, це не секрет, і ми проводимо профілактичну роботу по Україні, яка направлена саме на максимальний її облік. Частина зброї була не тільки видана на руки, є також і трофейна, тобто це зброя, яку ворог залишив після відступу з нашої території, а люди забрали її собі. Сьогодні ми почали масштабну роботу щодо обліку цієї зброї. Однозначно вона повинна бути облікована, вона не може бути просто на руках. Ми повинні розуміти, скільки цієї зброї, у кого вона, для того, щоб ми могли вчасно реагувати на ті чи інші злочинні посягання на права і свободи наших громадян”, – зазначає Клименко.

Він додав, що, за оцінкою поліції, наразі може бути більше 10 тис. одиниць зброї, яка потрапила до громадян непідконтрольним чином.

“Але більшу частину цієї зброї ми вже знайшли, ми знайшли цих громадян, які в тому числі проходять службу в добровольчих підрозділах. Ми цю зброю облікували”, – сказав Клименко.

Як відомо, Міністерство внутрішніх справ з 1 березня скоротило порядок надання громадянам дозволу на придбання, зберігання та носіння зброї на час воєнного стану. Йдеться про мисливську вогнепальну нарізну, гладкоствольну зброю та набої до неї.

А 23 лютого, напередодні повномасштабного вторгнення Росії, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про право на цивільну вогнепальну зброю. 

Тоді експерт Центру громадянських свобод та правозахисник Володимир Яворський висловив застереження, що вільне користування зброєю в Україні може призвести до збільшення кількості вбивств через необережність чи перевищення меж необхідної оборони. 

Він спирався на дослідження, яке свідчило, що в США, де володіння зброєю здебільшого легалізовано, значно більша кількість домашніх убивств із вогнепальної зброї в порівнянні з країнами, де є обмеження для цивільних.

Крім того, за його словами, в США є дослідження, які показують, що кількість убивств у штатах, де є вільний продаж зброї, суттєво вища, ніж у штатах, де немає такого продажу.

Виступає проти вільного продажу зброї і міжнародна правозахисна організація Amnesty International вже кілька років. Там вважають, що насильство, пов’язане з використанням зброї, загрожує найважливішому праву людини – праву на життя. Правозахисники кажуть, що приблизно 2 тисячі людей отримують поранення від пострілів у світі щодня, а щонайменше 2 мільйони живуть з пораненнями від вогнепальної зброї.

Нагадаємо, що згідно з результатами опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” у травні, в умовах повномасштабної війни більш ніж удвічі зросла кількість тих, хто підтримує надання громадянам України права на володіння вогнепальною зброєю та боєприпасами. Сьогодні підтримують таку ініціативу 58%, не підтримують 39%.

Примітно, що вперше за історію дослідження цього питання кількість прихильників ідеї перевищила кількість противників, адже в 2018–2021 роках підтримували таку ідею близько чверті, а не підтримували більш ніж 70%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter