В Україні попередньо схвалили закон про вільне володіння зброєю: що кажуть правозахисники

Дата: 23 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про право на цивільну вогнепальну зброю (№5708).

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: Kirill Zykov

Ініціаторами проєкту, який підтримали 274 народні депутати, стали, зокрема, Ігор Фріс, Максим Бужанський, Єлизавета Богуцька, Галина Третьякова та інші. На їхню думку, ухвалення закону є одним зі шляхів розв’язання проблеми захисту в Україні права людини на життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і особисту безпеку.

“Вогнепальна зброя є найефективнішим засобом реалізації громадянами конституційного права на самозахист. Переважна більшість розвинених країн світу (усталених демократій) забезпечили таке право своїм громадянам, що сприяло зменшенню кількості насильницьких злочинів проти особи та корисливо-насильницьких злочинів проти власності”, – переконують депутати.

Автори ухваленого документа пропонують серед іншого розробити порядок видавання медичної довідки для отримання документа на цивільну вогнепальну зброю, ввести в роботу Єдиний держреєстр цивільної вогнепальної зброї та створити порядок отримання права на цивільну вогнепальну зброю й порядок страхування цивільної відповідальності власників такої зброї.

Нині, за інформацією МВС, українці легально володіють вогнепальною зброєю в загальній кількості близько 1,3 мільйона одиниць, водночас випадків використання легальної зброї, включно з необережним поводженням та застосуванням зброї для необхідної оборони, є, за твердженнями депутатів, надзвичайно мало.

“У загальній масі злочинів цей показник не перевищує 0,00006%, а серед насильницьких і корисливо-насильницьких злочинів, вчинених із застосуванням вогнепальної зброї – 0,001%”, – кажуть вони.

Киянка Мар’яна Жагло зі своєю рушницею. Фото: Times

Депутати наголошують, що законодавче врегулювання права власності на зброю має потужний запобіжний потенціал.

“Для злочинця сьогодні не становить великих проблем придбати вогнепальну зброю, тоді як законослухняні громадяни залишаються беззбройними й не мають реальної можливості використати своє конституційне право на захист, передбачене статтею 27 Конституції України”, – пояснюють вони.

Нині, згідно із законодавством, українець може придбати мисливську гладкоствольну зброю лише після досягнення 21 року, а мисливську нарізну зброю з 25 років. Кількість одиниць, яку може придбати одна людина, не обмежена, однак власник повинен забезпечити її схоронність. 

Для одержання дозволу на придбання зброї необхідно подати до органів поліції такі документи:

  • заяву щодо видавання дозволу на придбання зброї на ім’я керівника органу поліції за місцем проживання заявника;
  • заповнену картку-заяву (додаток 14 до інструкції);
  • медичну довідку (форма № 127/о);
  • довідку про вивчення матеріальної частини зброї, спеціальних засобів, правил користування ними та їхнього застосування;
  • ксерокопію паспорта (якщо фактичне проживання громадянина інше, ніж зазначене в паспорті, необхідно надати документ, що підтверджує фактичне місце проживання громадянина (договір оренди житлового приміщення, свідоцтво про право власності на житлове приміщення тощо);
  • платіжний документ (платіжне доручення, квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв’язку або коду проведеної операції про внесення коштів за надання відповідної платної послуги.

Строк дії дозволу на придбання становить три місяці, а протягом десяти діб з моменту придбання зброю необхідно зареєструвати за місцем проживання та отримати дозвіл на її зберігання і носіння.

Мешканець Броварів Дмитро зі своєю зброєю. Фото: The New Yorker

Щоб отримати дозвіл на зберігання зброї, необхідно подати такі документи: 

  • дві фотокартки 3х4 см;
  • дублікат дозволу на придбання з відміткою магазину про продаж зброї або з відміткою про переоформлення її у визначеному законодавством порядку;
  • договір страхування цивільної відповідальності перед третіми особами (вартість полісу на три роки – 51 грн);
  • платіжне доручення або квитанція з позначкою банку, поштового відділення або коду проведеної операції про внесення коштів за надання відповідної платної послуги;
  • заява про видавання дозволу на зберігання та носіння зброї пишеться на ім’я керівника органу поліції за місцем проживання заявника.

Зброю слід зберігати в металевих скринях, сейфах, спеціально виготовлених для зберігання зброї, за місцем постійного проживання власника або в місцях тимчасового перебування (дачних будинках тощо), про що слід повідомити поліцію. Водночас зброя, пристрої мають бути в розрядженому стані. За наявності трьох і більше одиниць такої зброї сейф (шафа) для її зберігання повинен бути обладнаний охоронною сигналізацією.

Іншим членам сім’ї власника зброї користуватися нею заборонено.

Дозвіл на зберігання та носіння мисливської вогнепальної зброї видається строком на три роки. Після закінчення терміну дії дозволу необхідно її продовжувати.

Серед правозахисників немає єдиної думки щодо вільного володіння зброєю.

Так, спеціаліст із конституційного права, експерт Харківської правозахисної групи Всеволод Речицький ще кілька років тому пропонував закріпити право громадянина на збройний захист у Конституції.

Як пояснив він у коментарі виданню ZMINA, право на вільне володіння зброєю варто розглядати не лише в контексті права на захист власного життя, а й у контексті права на приватну власність, як і, приміром, право на продаж землі. Тобто громадянам варто дозволити використовувати зброю для захисту своєї приватної власності. 

Водночас, на думку Речицького, економічний стан самих українців та “ринковий менталітет” в Україні наразі не є такими, за яких вільний продаж зброї може нормально функціонувати.  

Експерт також вважає неадекватною сьогоднішню вартість обслуговування зброї:

“Щорічна перереєстрація травматичної зброї коштує 5500 грн, це дорожче, ніж пістолет Макарова. МВС фактично влаштувало собі таку добру годівничку”, – говорить Речицький. 

Голова фундації De Jure Михайло Жернаков також підтримує вільний продаж зброї для цивільних, однак має зауваження саме до підтриманого сьогодні законопроєкту. Адже він легалізує старі схеми МВС, коли “нагородна зброя видається в політичний спосіб, зокрема кримінальним авторитетам, а прості громадяни кілька років не можуть дізнатися навіть, кого нагородили”. Водночас згаданий законопроєкт передбачає витрати на дозволи МВС замість витрат на навчання з поводження зі зброєю, що збільшує корупціогенні ризики. 

“Чи треба приймати закон про обіг зброї в принципі? Так, бо такий закон має бути; зараз усе регулюється дуже проблемним наказом МВС №622. Чи ця редакція закону нормальна, чи допоможе це громадянам і захисту держави? Точно ні”,пише Жернаков на своїй фейсбук-сторінці. 

Тим часом міжнародна правозахисна організація Amnesty International вже кілька років виступає проти вільного продажу зброї. Там вважають, що насильство, пов’язане з використанням зброї, загрожує найважливішому праву людини – праву на життя. Правозахисники кажуть, що приблизно 2 тисячі людей отримують поранення від пострілів у світі щодня, а щонайменше 2 мільйони живуть з пораненнями від вогнепальної зброї.

Легкий доступ до вогнепальної зброї – законної чи незаконної – є однією з основних причин насильства з використанням зброї”, – наголошують вони.

Експерт Центру громадянських свобод, правозахисник Володимир Яворський також припускає, що вільне користування зброєю в Україні призведе до збільшення кількості вбивств через необережність чи перевищення меж необхідної оборони. 

Він звертає увагу на дослідження, яке показує, що в США, де володіння зброєю здебільшого легалізовано, значно більша кількість домашніх убивств із вогнепальної зброї в порівнянні з країнами, де є обмеження для цивільних.

Крім того, за його словами, є дослідження в США, які показують, що кількість убивств у штатах, де є вільний продаж зброї, суттєво вища, ніж у штатах, де немає такого продажу.

“В Україні взагалі є проблема з регулюванням самозахисту, оскільки в США можна застосовувати зброю, якщо хтось втрутився у твою приватну власність, а в нас тільки як засіб усунення пропорційної загрози. Тобто неминуче це призведе до збільшення кількості вбивств через необережність чи перевищення меж необхідної оборони”, – підсумовує правозахисник.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter